Csütörtökre már a brit kormány közel ötven tagja lemondott, és hosszas kérlelés után végül a miniszterelnök is belátta, hogy tarthatatlan a vezetése, és bejelentette lemondását. Várhatóan a jövő héten jelentik be a posztért folyó verseny menetrendjét, és amíg nem találják meg az utódját, Johnson ügyvezető miniszterelnökként maradni szeretne. A magasabb rangú tory képviselők ennek ellenére továbbra is sürgetik azonnali távozását, hiszen mielőbb szükség van egy olyan vezetőre, aki képes helyrehozni a károkat, helyreállítani a bizalmat, valamint új, észszerű és következetes gazdasági megközelítést tud kialakítani a háztartások megsegítésére.

Fotó: AFP

Johnson lemondása azt jelenti, hogy Nagy-Britannia hat éven belül már sorban a negyedik vezetőjét fogyaszthatja: David Cameron 2016-ban mondott le, Theresa May 2019-ben, Boris Johnson pedig most 2022-ben.

A médiában már el is kezdték latolgatni a szóba jöhető utódokat. Az egyik legnépszerűbb közülük a pénzügyminiszteri posztjáról lemondott Rishi Sunak. Felmerült még Suella Braverman főügyész, Ben Wallace védelmi miniszter, Liz Truss külügyminiszter és Nadhim Zahawi új pénzügyminiszter neve is a Sky Bet öt legesélyesebb miniszterelnökjelöltje között.

A YouGov brit nemzetközi piackutató és adatelemző cég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Konzervatív Párt tagjai közül Ben Wallace védelmi miniszternek van a legnagyobb támogatottsága a pártban.

Hogyan választják ki a következő miniszterelnököt?

Az első szakaszban a konzervatív képviselők magukat jelölik, majd kollégáik addig szavaznak, amíg végül ketten maradnak. Az Egyesült Királyság kormányriportere, Joe Mayes figyelmeztetett, hogy az elkövetkező időszakban sok ígéretnek lehetünk fültanúi – akár adócsökkentéssel vagy a Brexittel kapcsolatban –, miközben a vezetőjelöltek próbálják rávenni képviselőtársaikat, hogy támogassák őket.

Sok olyan képviselő is feláll majd a miniszterelnöki posztért folyó versenyben, akinek nem lesz reális esélye a győzelemre. Ugyanakkor abban reménykednek, hogy ezáltal felkeltik a leendő kormány vezetőjének figyelmét, és magas rangú miniszteri posztot szerezhetnek azzal, hogy később nyilvánosan támogatják őket a versenyben. Az is elég gyakori, hogy a képviselők összefognak és közösen indulnak a miniszterelnöki és kancellári posztért. Ilyesmit láthatunk akár Rishi Sunaktól és Sajid Javidtól, akik kedd este közel ugyanakkor adták be a lemondásukat.

Bárki is lesz a következő miniszterelnök, jókora kihívások elé néz. 

Kezelnie kell az Európai Unióval megromló kapcsolatokat, valamint a várható pénzügyi válságot. Az Egyesült Királyság költségvetési felelősségi hivatala (OBR) szerdán délelőtt kiadta havi jelentését, amely szerint az államháztartás „fenntarthatatlan pályán” van. Ahhoz hogy stabil pályára állítsák vissza, adóemelésekre vagy kiadáscsökkentésekre lenne szükség. Ezenfelül pedig ott van még az ukrajnai háború kérdése is. 

A Bank of Englandtől is rossz hírek érkeztek reggel, a jegybank szerint az inflációs várakozások felforrósodnak, a fogyasztók és a vállalkozások áremelkedésre számítanak, és ezt el is kezdték beépíteni a költségvetésükbe. Az angol jegybank elnöke, Andrew Bailey és kollégái jelezték, hogy készek „erőteljesen” fellépni, azaz hamarosan felgyorsíthatják a kamatemelések ütemét. 

Májusban 40 éves csúcsra, 9,1 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta Nagy-Britanniában. A bank várakozásai szerint ez még tovább emelkedhet az elkövetkező hónapokban, és ősszel 11 százalékon tetőzhet.