A távol-keleti tech óriás két kínai várostól is engedélyt kapott, hogy emberi biztonsági vezető nélküli robottaxik kínáljanak fuvarokat a lakosságnak – írja a Reuters. 

A Kína délnyugati részén található, közel 8 millió lakosú Csungking és Közép-Kína legnépesebb városa, az új koronavírus miatt világszerte ismert Vuhan által kiadott felhatalmazások lehetővé teszik, hogy az önvezető járművek emberi biztonsági vezető nélkül róják az utakat. Az engedélyek hétfőn lépnek hatályba.

A Baidu szerint ezek fordulópontot jelentenek az autonóm vezetésre vonatkozó kínai politika kialakításában. Ha az űrkutatásra gondolunk, ez a pillanat felér a Holdra szállással – mondta Wei Dong, a Baidu intelligens vezetéssel foglalkozó csoportjának biztonsági üzemeltetési vezetője az amerikai hírügynökségnek. Szerinte ezek az engedélyek nagy jelentőségűek az iparág számára.

A Baidu először egy-egy öt darabból álló flottát telepít díjfizetős robottaxikból mindkét városban. Vuhan gazdasági és technológiai fejlesztési övezetében, reggel 9 és délután 5 óra között közlekednek majd a járművek, Csungkingban 9:30 és 16:30 között működhetnek majd.

A Baidu tárgyalásokat folytat Peking, Sanghaj és Sencsen önkormányzataival is, hogy Wei szerint egy éven belül engedélyeket szerezzen robottaxik tesztelésére ezekben a nagyvárosokban. Kína felgyorsította autonómjármű-kísérleteit és az engedélyek kiadását, s az Amerikai Egyesült Államokban szintén hasonló tendencia figyelhető meg.

China's Baidu Forges Ahead With Driverless Robotaxis
Fotó: Kevin Frayer / Getty Images

Januárban a Cruise önvezető vállalat engedélyt kapott a Kaliforniai Közüzemi Bizottságtól, hogy este 22 órától reggel 6 óráig fizetős és teljesen vezető nélküli fuvarokat kínáljon San Francisco egyes utcáin.

Áprilisban pedig a Baidu Apollo és a Toyota által támogatott Pony.ai közölte, hogy engedélyt kapott Pekingben arra, hogy sofőr nélküli robottaxikat telepítsen egy 60 négyzetkilométeres területen. A pekingi engedélyek azonban továbbra is előírják, hogy az utasülésben biztonsági vezetőnek kell ülnie.

A Baidu eddig nem számolt be semmilyen problémáról a szolgáltatással kapcsolatban, és nem adta meg részletesen, hogy mennyit fektetett a projektbe.

A Baidu lényegében a kínai Google, a távol-keleti ország legnépszerűbb internetes keresőjét üzemelteti, s rendelkezik saját böngészővel és felhőszolgáltatással is. Tieba néven fórumot, Baike néven online enciklopédiát üzemeltet, amely az ázsiai országban több szócikkel rendelkezik, mint a kínai Wikipédia.