A patinás South China Morning Postban (SCMP) megjelentetett, negyvenperces ukrán elnöki interjú a maga módján szenzáció. Egy nappal Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása után publikálták az interjúban rejlő kérést. Pont akkor, amikor Pekingben a vezetés tajtékzott, példátlan méretű hadgyakorlatot irányított a Tajvani-szorosban, amikor Kína haditengerészeti csapásmérő kapacitásának jelentős része a rebellis sziget körül csoportosult. Hat, egyenként több ezer négyzetkilométeres négyszöget jelöltek ki, ahol éleslövészet és rakétalövészet folyik. A hat négyszög teljesen körbeveszi a mintegy egyharmad Magyarországnyi területű Tajvant – s ami érdekes, csak egy terület van a Tajvani szorosban, a többi öt körülötte helyezkedik el. Japán jelentések szerint a távol-keleti szigetország gazdasági érdekzónájába (a parttól 200 kilométeres sávba) is hullottak kilőtt kínai ballisztikus rakéták.

Smoke trails from projectiles launched by the Chinese military are seen in the sky as tourists look on from Pingtan Island, one of mainland China's closest point from Taiwan, in Fujian province on August 4, 2022. China's largest-ever military exercises encircling Taiwan kicked off on August 4, in a show of force straddling vital international shipping lanes after a visit to the island by US House Speaker Nancy Pelosi.
Hector RETAMAL / AFP
Fotó: Hector Retamal / AFP


Szerencsétlenebb időzítést nem is választhatott volna az ukrán elnök, akit Pekingben Washington, a főellenség szoros szövetségesének tartanak. És hiába hangoztatják sokan, hogy Kína balanszpolitikával egyensúlyt tart, abban a legtöbb elemző egyetért, hogy Nancy Pelosi tajvani látogatása jócskán közelebb taszította egymáshoz Moszkvát és Pekinget. Amelyek korábban sem voltak rosszban, kiváltképpen a katonai együttműködést illetően. Emlékezzünk a közelmúltban tartott, Tajvannak és Japánnak (kisebb mértékben Dél-Koreának) szóló, figyelmeztetésértékű, nagy volumenű kínai–oroszországi haditengerészeti gyakorlatra a térségben.


Zelenszkij persze nem adta fel a reményt, hogy személyesen is (akár televideó-kapcsolat formájában) beszéljen a Mennyei Birodalom elnökével, akivel a háború kirobbanása (február 24.) óta semmilyen formában nem találkozott. Nem rettenve vissza a sorozatos kapcsolatfelvételi próbálkozások sikertelenségétől, az ukrán elnök Kínához fordult segítségért az Orosz Föderáció (OF) intervenciójának befejezéséért, Kína részvételéért az új Ukrajna felépítésében. A South China Morning Postnak adott Zoom-interjúban az elnök méltatta Peking gazdasági-politikai erejét, és kérte Kínát, gyakoroljon nyomást Oroszországra, egyben vegyen részt Ukrajna háború utáni helyreállításában.

Peking látványosan negligálta az ukrán elnök kapcsolatfelvételi kísérletét. Az interjú megjelenését követő 24 órában a központi pártsajtó angol nyelvű médiumában, a Global Timesban mintegy száz címes hír jelent meg, ám egyikük sem foglalkozott az SCMP-ben megjelent interjúval. Zelenszkij láthatóan túllőtt a célon, túlbecsülve saját lehetőségeit. Kína nem az EU, nem befolyásolható szolidaritási nyilatkozatokkal. A pekingi vezetésben senki sem veszi fel automatikusan a telefont, ha valaki Zelenszkij elnök néven bejelentkezik…

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (on display) speaks via video conference with Austria's Federal President Alexander Van der Bellen and Austria's Federal Chancellor Karl Nehammer at the 4GAMECHANGERS digital festival in Vienna on June 30, 2022.
GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
Fotó: Georg Hochmuth / APA / AFP


Megér egy bekezdést a médium, az SCMP nem mindennapi szerepe is. Az immáron 120 éves napilapot még az utolsó kínai császár idején alapították az akkori brit koronagyarmaton, Hongkongban. Mondják, Pekingben a szűk pártérdekeken túllátó funkcionáriusok szeretnék megtartani a lap viszonylagos önállóságát, afféle, a Nyugatnak szóló „üzenőfüzet” jellegét. Az SCMP 2016-ban az Alibaba csoport tulajdonába ment át. A hasábjain publikálók között mind a mai napig sok a kiváló amerikai újságíró, akik a The Wall Street Journalnál vagy a The Washington Postnál tanulták a szakmát.


Zelenszkij elnök váratlan lépését, Hszi Csin-ping megszólítását interjú formájában vélhetően az ukrajnai háborús helyzet Kijev szempontjából kedvezőtlen alakulása is sürgethette. A korábbi több ezer kilométeres frontvonal a harccselekmények központjában, a Donbászban néhány száz kilométer hosszúra zsugorodott, ami a 120-160 ezer fős moszkvai intervenciós erőknek kedvez. Velük szemben áll az ukrán védők több mint félmillió embert fegyverben tartó hadserege.

Ennek a frontvonalnak szinte a teljes szélességében, igaz, lassan, de nyomulnak előre Moszkva, valamint a két önjelölt „népköztársaság”, Luganszk és Donyeck csapatai. Az augusztusra beharangozott nagy ukrán ellentámadásnak egyelőre nincs nyoma, és a katonai helyzet, a hírszerzői jelentések sem utalnak előkészületekre. Mindazonáltal Kijevre egyre nagyobb bizonyításkényszer hat, hogy megmutassa, a korszerű és roppant drága nyugati fegyverrendszerek – elsősorban a rakéta-sorozatvetők, a HIMARS-család – megváltoztatják a hadi helyzetet, és segítségükkel az ukrán erők mindenütt ellentámadásba mennek át, aminek jókora megszállt területek visszafoglalása lenne az eredménye. Ugyanakkor az ismert német hadtörténész-professzor, Sönke Neitzel nem lát lehetőséget Ukrajna és az OF tárgyalásos megegyezésére a közeljövőben (legalábbis az év végéig). Egyik harcoló fél sem merült ki olyan mértékben, hogy feladja a küzdelmet, és tárgyalást javasoljon – mondotta a ZDF tévéadónak.