A 2021-es első, akkor még csak részleges eredményeit januárban hozta nyilvánosságra a Horvát Statisztikai Hivatal. Az adatokból már akkor kiderült, hogy tíz év alatt délnyugati szomszédunk lakossága több mint 9 százalékkal csökkent. Horvátországban ugyanis 2011-ben még közel 4,28 millióan éltek, tavaly viszont már csak 3,88 millióan. 

-
Fotó: Stringer

A legnagyobb lakosságcsökkenés az ország keleti részén volt, onnan a népesség közel 20 százaléka tűnt el az elmúlt évtizedben, de az országban nincs olyan térség, ahol ne élne most kevesebb ember, mint a legutóbbi népszámlálás idején. A fogyás legfőbb okai a társadalom elöregedésében és a nagymértékű elvándorlásban keresendők, e két jelenség az ország valamennyi régiójában megfigyelhető.

Drasztikusan fogyott a magyarok száma

A friss adatokból Horvátország lakosságának aktuális nemzetiségi összetételére is fény derült. Általánosságban elmondható, hogy az ott élő kisebbségek arányukat tekintve gyorsabb ütemben fogytak, mint a horvátok. 

Horvátország lakosságszáma
 

Ez különösen igaz a balkáni ország legnagyobb nemzeti közösségére, a szerbekre, belőlük ugyanis már 60 ezerrel kevesebb van mint 2011-ben, ez 34 százalékos fogyás 10 év alatt. Ami a horvátországi magyarságot illeti, 10 évvel ezelőtt létszámuk 14 ezer fő volt, a mostani népszámlálás szerint viszont már csak 10 315 magyar nemzetiségű él az adriai országban, azon belül is főleg az ország keleti részén található Drávaszögben. 

Magyar mementónak számít a Megmaradás Temploma a drávaszögi Nagygéci Emlékparkban.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország

A horvátországi magyarság egyébként a Kárpát-medence legnagyobb ütemben fogyatkozó külhoni közössége, hiszen 1910-ben a mai Horvátország területén még több mint 120 ezer honfitársunk élt.

Elöregedő társadalom

A friss adatokból kiderül az is, hogy a horvát lakosság átlag életkora 43,6 év, de korcsoportokra bontva a legtöbben, mintegy 290 ezren a 60 és 64 év közöttiek vannak. Ezzel szemben az 5 és 9 év közötti korosztály csak 180 ezer főt számlál, ez pedig demográfiai szempontból nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve. Ami a nemi összetételt illeti, Horvátországban valamivel több mint 2 millió nő él, a férfiak 140 ezerrel vannak kevesebben.