Újabb rekordot dönthetett szeptemberben az euróövezet inflációja, 10 százalék közelébe törhetett az az előző havi 9,1 százalékról, ezért az Európai Központi Bank (EKB) folytathatja a szigorú kamatemelést. A Bloomberg közgazdászai a fogyasztói árak minden idők legmagasabb csúcsát jósolják, a medián előrejelzés szerint 9,7 százalékos lehetett a növekedés, sőt, négy szakember két számjegyű adatot vár.

LAGARDE, Christine
Fotó: Armando Babani / MTI

A 19 tagú eurózónára vonatkozó végleges adatok jövő pénteken látnak napvilágot, miután a régió három legnagyobb gazdasága kiadja az inflációs jelentését, és a blokk üzleti hangulatát is értékelik.

Az élelmiszer- és energiaköltségek folyamatos emelkedése, valamint a nyár elején bevezetett német árcsökkentő intézkedések megszüntetése biztosan tovább fokozta az árnyomást.

Az egyre gyorsuló miatt az Európai Központi Bank utóbbi ülésein is példátlan kamatemelésnek lehettünk szemtanúi – szeptemberben 75 bázisponttal emelték az alapkamatot a júliusi 50 pont után –, az egy hónap múlva esedékes ülésen azonban további szigorítást várható, hogy próbálják fékezni a rekordmértékű áremelkedést.

Történelmet írhatnak az olaszok: megválaszthatják az ország első női miniszterelnökét

Giorgia Meloninak áll a zászló az előrejelzésekben, ő lehet Olaszország első női kormányfője.

Ez a kérdés is napirendi pontként szerepelhet hétfőn, amikor Christine Lagarde EKB-elnök az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága (ECON) brüsszeli meghallgatásán vesz részt. Ráadásul beszédét meghatározhatja még az egy nappal korábbi olasz választási eredmény is. Ezenkívül kérdésekkel kell szembenéznie azzal kapcsolatban, hogy az eddigi kamatemelések után miért nem mérséklődött még az áremelkedés, valamint hogy az EKB milyen irányba hajlik, ha választania kell az infláció elleni küzdelem és a munkahelyek védelme között.

Tovább mélyülhet és elhúzódhat az áremelkedés Európában

Az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja szerint az EKB mindent megtesz, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célszint közelébe.

Lagarde meghallgatására az egyik legmozgalmasabb héten kerül sor, az elnök asszony mind az öt igazgatósági kollégájának, valamint a 19 nemzeti központi bank vezetője közül tíznek is nyilvános megjelenése lesz.

A tengerentúlon is aktív hét elé néznek a Federal Reserve tisztségviselői,

Loretta Mester, Charles Evans és Raphael Bostic regionális Fed-elnökök külön rendezvényeken vitatják meg a gazdasági kilátásokat, Lael Brainard, a Fed alelnöke pedig nyitóbeszédet mond egy New York-i Fed-konferencián.

A héten harmadszorra emelték háromnegyed bázisponttal a szövetségi alapkamatlábat, és jelenleg 3–3,25 százalékos sávban mozog, 

a hitelfelvételi költségek 2008 óta nem látott szintre emelkedtek. 

A regionális elnökök felszólalását minden bizonnyal elemezni fogják abból a szempontból, hogy novemberben várható-e egy negyedik 75 bázispontos emelés.