Vietnám olyan szabályokat készít elő, amelyek korlátozzák, hogy a közösségi média felületein mely fiókok posztolhatnak híreket és kapcsolódó tartalmakat.

Hanoi,,Vietnam,-,Aug,12,,2016:,Teenagers,Busy,Using,Smartphone
Fotó: Shutterstock

A Reuters amerikai hírügynökség szerint a kormányzati tisztviselők bizalmas megbeszéléseket tartottak a tech cégek képviselőivel.

Itt tájékoztatták őket arról, hogy az új szabályok értelmében milyen típusú fiókok posztolhatnak majd híreket. A délkelet-ázsiai ország kormánya már most is a világ egyik legszigorúbb internetes rendszerét működteti, a kabinet júliusban közzétett több, nem kötelező érvényű iránymutatást arról, hogy mi minősül hírügynökségnek vagy újságnak.

Ebben meghatározták, hogy milyen kritériumok szerint kell megkülönböztetni a valódi és a hamis médiumokat, valamint arra is figyelmeztettek, hogy a közösségi oldalakon olyan fiókok is vannak, amelyeket újságnak hisznek a felhasználók.

Ezeket az iránymutatásokat várhatóan beépítik az új, immár kötelező érvényű szabályokba.

Az új törvény szerint a hatóságok utasíthatják a közösségimédia-vállalatokat, hogy tiltsák le azokat a fiókokat, amelyek megszegik a szabályt. A források szerint a kormány olyan törvényt is bevezet, amely előírja a platformoknak, hogy a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő tartalmakat azonnal, az illegális tartalmakat 24 órán belül távolítsák el. Az új szabályozást várhatóan 2022 végén vagy 2023 elején vezethetik be.

Fontos piac

A 2021-es adatok szerint a 103 milliós ázsiai országban mintegy 60-70 millió vietnámi rendelkezik Facebook-profillal, és évente körülbelül egymilliárd dollár bevételt termel a vállalatnak, amivel megelőzi egykori gyarmattartóját, Franciaországot. 

Így Vietnám a Meta egyik legfontosabb és legnagyobb piacának számít.

A többi tech cég is jelentős, a YouTube 60 milliós, a TikTok 20 milliós bázissal büszkélkedhet. Mivel a technológia iránt fogékony fiatal vietnámiak egyre inkább a közösségi médiához fordulnak információszerzés céljából, ezért a kormány eltökélt szándéka, hogy korlátozza a híreket ezeken a platformokon.

Vietnám más országokhoz hasonlóan augusztusban egy új, októbertől hatályba lépő rendeletet is kiadott, amely előírja a technológiai vállalatoknak, hogy a felhasználók adatait helyben tárolják, és helyi irodákat hozzanak létre.

A híreket sem Vietnám, sem az érintett cégek nem kívánták kommentálni.

A több mint százmilliós lakosságszámú Vietnám a világ egyik leggyorsabban növekvő – és Kínához hasonlóan vegyes – gazdasága. Az országot irányító vietnámi kommunista párt nem tűr meg ellenvéleményt, a magántulajdont viszont nemcsak engedélyezi, hanem támogatja is a vállalkozásokat. Az elvtársi Kínával viszont kifejezetten rossz a viszonya, a két ország kapcsolatát területi viták és történelmi sérelmek nehezítik.