Rishi Sunak jövendő brit kormányfő a Sky News értesülése szerint közölte a konzervatív párt parlamenti képviselőivel, hogy nem hozza előre a 2025-ben esedékes általános választást. A döntés érthető, mert bár korábbi riválisainál, Boris Johnsonnál és Penny Mordauntnál nagyobb eséllyel veszi fel a versenyt az ellenzéki Munkáspárt vezetőjével szemben, ez így is nagyon kevés. A YouGov felmérése szerint a megkérdezettek 36 százalékának kedvező róla a véleménye (Mordauntnál ez az arány 34, Johnsonnál 30 százalék), 64 százaléké viszont kedvezőtlen. A mínusz 28-as nettó támogatottsága messze elmarad a munkáspárti Sir Keir Starmeré mögött, aki ugyanezen szavazói csoport körében csak mínusz 12-nél tart.

Rishi Sunak to Become Britain's Next Prime Minister in London
Rishi Sunaknak még van esélye meggyőzni a választókat
Fotó: Wiktor Szymanowicz / AFP

Egy másik, a Redfield and Wilton Strategies által végzett felmérés eredménye még rosszabb az új kormányfő számára. Amikor Starmer és Johnson között kellett választani, akkor a megkérdezettek 42 százaléka mondta azt, hogy a munkáspárti vezető lenne a jobb miniszterelnök, míg Johnsont 39 százalék preferálja. Sunak esetén ez az arány 33 százalék Starmer 44 százalékával szemben. A választóknak egyébként is elegük van a konzervatívokból. 

Az elmúlt hetekben több felmérés is készült, és a Munkáspárt mindegyikben messze vezet, a legnagyobb különbség 36 százalékpont – ilyen nagy legutóbb Tony Blair idején volt.

Britain's main opposition Labour Party leader Keir Starmer arrives at the BBC studios in central London on October 23, 2022, to appear on the BBC's 'Sunday Morning' political television show.
A Munkáspárt vezetője a népszerűbb
Fotó: AFP


Sunaknak van esélye ledolgozni a hátrányt, ám ehhez az Onward konzervatív kutatóintézet szerint el kell szakadni a közvetlen elődjéről elnevezett, katasztrofális hatású Trussonomicstól, és visszatérni a centrumba a gazdaságpolitikát illetően. A kutatásuk szerint ugyanis azok, akik 2019 óta eltávolodtak a toryktól, a gazdaságpolitikában balra hajlanak, és erősen támogatják az állami beavatkozást az alacsony bérek, a növekvő egyenlőtlenségek kezelése érdekében, valamint az adóztatást és a kiadásokat, különösen, amikor a nagyvállalatoktól kell elvenni az egészségügy finanszírozására. Eközben az adócsökkentések csak a választók 15 százaléka körében népszerűek.
Egy hétfői Ipsos-felmérésből az is kiderült, hogy a választók többsége az ellenzékkel ért egyet a választásokat illetően: 62 százalékuk még az idén szavazni akar a parlament összetételéről. Augusztusban, az előző konzervatív elnökválasztás idején ez az arány 51 százalék volt.