A volt pénzügyminiszter váltja Liz Trusst a konzervatív párt és a kormány élén, miután egyedül ő kapta meg a szükséges száz parlamenti képviselő támogatását. Egyetlen versenytársa, Penny Mordaunt az eredmény kihirdetése előtt elismerte a vereségét, és visszalépett.

Fotó: Isabel Infantes / AFP

Mivel egyetlen jelölt maradt, így nincs szükség arra, hogy a párttagok szavazzanak. Az eredmény ismertében III. Károly király Rishi Sunakot bízza meg a kormányalakítással, amire várhatóan hétfőn, legkésőbb kedden sor került, az uralkodó ugyanis az ITV értesülése szerint visszaindult Londonba. 
A font és a brit államkötvények ára megugrott Mordaunt visszalépésnek hírére, de ez csak rövid idejű hatás volt, mindkettő gyorsan visszatért azt megelőző szintjére. Michael Brown, a Caxton elemzője szerint 

a piacok nagyrészt előre beárazták a hírt. 

Úgy vélekedett, hogy Sunak hatalomra kerülése jelentős mértékben visszaállítja a brit politika hitelességét, ami rövid távon valószínűleg korlátozza a font sterling eszközök lejtmenetét. Egyetértett vele Danni Hewson, a Bell pénzügyi elemzője is. „A piacok magabiztosak abban a tekintetben, hogy tudják, valószínűleg milyen kormányfő lesz Rishi Sunak, mivel ismerik, hogy olyan pénzügyminiszter volt, aki értette, milyen károsak voltak az elődje által bejelentett, finanszírozatlan adócsökkentések” – mondta a Reutersnek.

A font középtávú kilátásai azonban a szakértők szerint aggasztónak tűnnek. 

„Talán egy kicsit kisebb a káosz, de Sunaknak nincs olyan erős programja, amely nagyobb távlatokat mutat be a brit gazdaság számára” – vélekedett John Hardy, a Saxo Bank devizastratégiai vezetője, aki nem számít erős, folyamatos javulásra.

Más közgazdászok is megkérdőjelezik, hogy Sunak képes-e kezelni az ország pénzügyeit, miközben a párt több, egymással harcban álló frakcióját is megpróbálja összetartani, és elhárítja az ellenzék próbálkozásait a parlamenti választás előre hozatalára. Jeremy Hunt pénzügyminiszternek – négy hónap alatt a negyedik embernek ebben a szerepkörben – október 31-én kell előterjesztenie a költségvetést, hogy betömje az államháztartás fekete lyukát, amely várhatóan 40 milliárd fontra duzzadt.

Fotó: Isabel Infantes / AFP

A 42 éves Sunak Nagy-Britannia harmadik miniszterelnöke lesz kevesebb mint két hónapon belül, akinek az lesz a feladata, hogy helyreállítsa a politikai és gazdasági stabilitást. A multimilliomos politikus várakozások szerint súlyos kiadáscsökkentésre készül egy olyan időszakban, amikor az ország recesszióba süllyed.
Legközelebbi terveiről még délután beszámol a frakciónak zárt ajtók mögött.

Rishi Sunak az ország első indiai származású miniszterelnöke, a családja az 1960-as években érkezett Nagy-Britanniába. Az Oxford Egyetemen végzett, majd tanulmányait a Stranford Egyetemen folytatta, ott ismerkedett meg a feleségével, Akshata Murtyval, N. R. Narayana Murthy indiai milliárdos lányával. Sunak politikai karrierje előtt a Goldman Sachs elemzőjeként dolgozott, és botrány kavart azzal, hogy megtartotta az amerikai zöldkártyáját az után is, hogy átvette a pénzügyminisztérium irányítását Boris Johnson kormányfősége alatt.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök múlt csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult. Távozása kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig – amire várhatóan hétfőn, legkésőbb kedden sor kerül – Truss ellátja a miniszterelnöki teendőket.