Meglepetésre megugrott a munkanélküli-segélyért újonnan benyújtott kérelmek száma az Egyesült Államokban: a munkaügyi minisztériumnak a hálaadás miatt egy nappal korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint 240 ezer ilyen kérelem érkezett a múlt héten a várt 225 ezer helyett, az előző heti adat 223 ezer volt.

Workers assemble washing machines at the Whirlpool Corp. manufacturing facility in Clyde, Ohio, U.S., on Wednesday, Dec. 9, 2015. The U.S. Census Bureau is scheduled to release business inventories figures on December 11.
A tartós cikkek megrendelése jobb a vártnál 
Fotó: Bloomberg

A Reuters elemzése szerint ez az adat valószínűleg nem utal lényeges változásra a munkaerőpiaci feltételekben, amelyek továbbra is feszesek. A technológiai szektorban ugyan jelentős leépítéseket jelentettek be, ezen és az építési ágazaton kívül a gazdaság többi szegmensében inkább keresnek embert.
A vártnál jobb lett viszont a tartós fogyasztási cikkek gyártására vonatkozó új megrendelések adata, itt havi bázison egyszázalékos növekedésről számolt be a statisztikai hivatal, ami meghaladja a 0,4 százalékos bővülésre vonatkozó piaci előrejelzéseket. 

Ez négy hónapja a legnagyobb emelkedés, ami a szállítóeszközök 2,1 százalékkal megugró keresletére vezethető vissza. A szállítási ágazatot nem számítva az új megrendelések 0,5, a védelmi ágazat nélkül 0,8 százalékkal nőttek.