Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillióval segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez –  jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bejrútban.

A tárcavezető a libanoni kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján tudatta, hogy a kormány eddig harminchárom keresztény templom felújítását finanszírozta a közel-keleti országban 1,8 millió dollárból, és most, 

a harmadik renovációs szakasz keretében kétmillió dollárból újabb harminc templomot fognak felújítani.

Easter mass in Lebanon
BEIRUT, LEBANON - MARCH 27: Patriarch Mar Besara Rai leads  Easter Mass  at Bkirki Church in Beirut, Lebanon on March 27, 2016 (Photo by Houssam Shbaro /Anadolu Agency/Getty Images)
Húsvéti mise a bejrúti Bkirki templomban, 2016. március 27-én.
 Fotó: Getty Images

Kiemelte, szeretnék, ha Libanon Libanon maradna, ezért az itteni keresztény közösség is számíthat Magyarország támogatására.

Korábban a libanoni keresztények azt kérték tőlünk, hogy mentsük meg a templomaikat, hogy aztán ezek megmenthessék a keresztény közösségeket – fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország és Libanon földrajzilag egymástól távol esik egymástól, mégis egyformán érdekeltek abban, hogy Ukrajnában minél előbb béke legyen, azt megelőzően, mielőtt elharapózna az élelmezési válság, amely újabb milliókat és tízmilliókat sarkallna hazájuk elhagyására.

„Magyarország nagyra értékeli Libanon erőfeszítéseit ezen a téren, és Libanon számíthat hazánk támogatására az elkövetkező időszakban is” – jelentette ki.