Ahhoz, hogy a diverzifikáció ne csak álom maradjon, az Európai Bizottságnak is el kell végeznie a házi feladatát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Azerbajdzsánban, hozzátéve, hogy a közösségnek az energiabiztonság garantálása érdekében támogatást kell nyújtania a délkelet-európai infrastruktúra fejlesztéséhez.

20220427 EsztergomInterjúSzijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterFotó: Walczer Patrik WPKomárom-Esztergom Megyei 24 Óra 20220427 Esztergom

Interjú
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter
Fotó: Walczer Patrik WP
Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Fotó: Walczer Patrik / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

A bakui Déli Gázfolyosó és Zöld Energia Konferencián felszólaló politikus aláhúzta, hogy a diverzifikáció terén Közép-Európában a legrealisztikusabb forgatókönyv a fokozott azerbajdzsáni földgázkitermelés minél előbbi bevonása, erről a héten Magyarország és Azerbajdzsán egyetértési megállapodást is kötött.

Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek bizonyos infrastrukturális előfeltételei vannak, és ugyan jó hír a transzanatóliai gázvezeték kapacitásának növelése, 

Délkelet-Európában is jelentős hálózatfejlesztési programokat kell végrehajtani.

Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia ezért az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a közösség a kérdést prioritásként kezelve, támogassa a közép-európai térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztéseket.

„Ha az nem csak politikai kommunikációs eszközként használja a diverzifikációt, akkor itt az ideje, hogy Brüsszel cselekedjen és finanszírozza a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket Délkelet-Európában, így lehetővé téve a fokozott azerbajdzsáni gázkitermelés bevonását”

– mondta Szijjártó, aki a panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy jelenleg ez az egyedüli módja a diverzifikációs folyamatnak.

Annak érdekében, hogy a diverzifikáció ne pusztán álom maradjon, az Európai Bizottságnak is el kell végeznie a házi feladatát

– tette hozzá, majd rámutatott, hogy Magyarország tengerpart nélküli államként nagyban függ másoktól az energiaellátást illetően, így attól is, hogy a szomszédos és egyéb tranzitországok elvégezték-e a szükséges beruházásokat. A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy 

 

a kormány mindig is fizikai, nem pedig politikai vagy ideológiai kérdésként tekintett az energiaellátásra, ugyanis ideológiákkal vagy politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni.

 

Szijjártó szerint az energiabiztonság nemzetbiztonsági kérdés, ezért a kormány visszautasít minden beavatkozási kísérletet a kérdésben. Magyarország energiabiztonsága kapcsán elmondta, hogy az biztonságban van, főként a még mindig százszázalékos kapacitással üzemelő Török Áramlat gázvezetéknek köszönhetően. Hozzátette, hogy a vezeték építését egyesek próbálták megakadályozni, szankciókat helyezve kilátásba, de a részt vevő országok bátor döntései nyomán a projekt megvalósult. 

Ha nem építettük volna meg, akkor ma nagyon súlyos problémákkal néznénk szembe

– közölte, majd arra is rámutatott, hogy a földgáz nélkülözhetetlen a zöldátmenet ideje alatt, anélkül egyszerűen lehetetlen a klíma- és környezetvédelmi célok teljesítése.

Felidézte azt is, hogy hazánk több mint negyven éve használ nukleáris energiát, azt biztonságos, olcsó és fenntartható energiatermelési módnak tekinti, amely viszonylag nagy függetlenséget ad egy országnak a nemzetközi energiapiacok kilengéseitől. Magyarország ezért határozottan elutasít minden olyan kísérletet, amelynek célja a nukleáris energia diszkriminációja – zárta mondandóját a miniszter.