Nemzetközi gazdaság

A déli gázfolyosóról tárgyalt Azerbajdzsánban a román elnök

Klaus Iohannis szerint mind a déli földgázfolyosó, mind az azeri zöld elektromos energia stratégiai fontosságú.

Folytatja az Európát Dél-Kaukázussal és Közép-Ázsiával összekötő stratégiai együttműködését, amely jelentősen hozzájárul az egészének energetikai biztonságához Románia és Azerbajdzsán  – hangoztatta Klaus Iohannis román államfő csütörtökön Bakuban.

Klaus Werner Iohannis, Romania's president, delivers a national statement at the COP27 climate conference at the Sharm El Sheikh International Convention Centre in Sharm El-Sheikh, Egypt, on Monday, Nov. 7, 2022. More than 100 world leaders started arriving in the Egyptian resort of Sharm el-Sheikh for the UNs annual climate change summit, attempting to maintain momentum in the battle to curb planet-warming emissions.
Fotó: Islam Safwat/Bloomberg via Getty Images

A román elnök azeri kollégájával, Ilham Aliyevvel tartott közös sajtóértekezletet, melyet a román elnöki hivatal internetes oldalán is lehetett követni. A tájékoztatón Iohannis felidézte, hogy Románia az EU tagállamai között elsőként, 2009-ben emelte stratégiai partnerségi szintre együttműködését Azerbajdzsánnal. 

 

A kétoldalú kapcsolatok és közös projektek tavalyi felívelése szerinte az Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői által aláírt, tenger alatti elektromos vezeték kiépítésérő szóló megállapodás aláírásával tetőzött.

 

A román államfő köszönetet mondott Aliyevnek azért, hogy Azerbajdzsán január elsején megkezdte a gázszállítást Románia felé, és bejelentette: kétnapos bakui látogatása alkalmával a Romgaz román állami földgáztársaság pénteken – 2023. április 1-től kezdődően – újabb egy évre szóló földgázbeszerzési megállapodást ír alá az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalattal.

Iohannis hangsúlyozta, hogy mind a déli földgázfolyosó, mind az azeri zöld elektromos energia Európába juttatását szolgáló, uniós támogatással megépítendő új elektromos vezeték stratégiai fontosságú az európai energiaellátás diverzifikációja szempontjából, ugyanakkor méltányolta Azerbajdzsán nyitottságát ebben a kérdésben a térségben zajló háború körülményei közepette.

Aliyev pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a Romgaz és a Socar közötti újabb földgázszállítási szerződés aláírásával 

lehetővé válik az azeri gáz továbbszállítása a többi európai piacra is. 

Az azeri politikus közölte, hogy Azerbajdzsán számára is prioritás, hogy növelje az exportált földgáz mennyiségét. Tavaly júliusban Azerbajdzsán vállalta, hogy megduplázza az EU-ba irányuló gázszállításait. Az eddigi 12 millió köbméternyi gázmennyiséget a tervek szerint 2027-ig évi 20 milliárd köbméterre emelik.

A román és az azeri elnök pénteken közösen nyitja meg a déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának ülését, amelyen Kadri Simson energiaügyi európai biztos is részt vesz.

Orbán Viktor: kiemelt stratégiai partnerünk lett Azerbajdzsán

Magyarországra látogatott az azerbajdzsáni államfő. Ilham Aliyev találkozott Orbán Viktorral és Novák Katalinnal is. A magyar miniszterelnök a találkozó után bejelentette, hogy a két ország fokozza az együttműködést, ami azt jelenti, hogy Azerbajdzsán Magyarország kiemelt stratégiai partnere lett. A magyar köztársasági elnökkel szintén a két ország kapcsolata volt a téma, illetve Ilham Aliyev meginvitálta Novák Katalint egy azeri látogatásra.

 

Klaus Iohannis Románia földgáz Azerbajdzsán
Kapcsolódó cikkek