Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke több hónapos tárgyalás után, hétfőn Windsorban véglegesítették azt a megállapodást, amely rendezi Észak-Írország, Nagy Britannia és az kereskedelmi ügyleteit. 

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke történelmi megállapodást kötött, amelynek neve windsori keretrendszer lett.
Fotó:  Dan Kitwood / AFP

Megvédtük Észak-Írország helyét az unióban 

– kezdte a sajtótájékoztatót Windsorban Rishi Sunak brit kormányfő. Az új megállapodás biztosítja, hogy a Nagy-Britanniában elérhető „jellegzetesen brit” termékek ismét elérhetők lesznek Észak-Írországban.

A jövőben a kereskedelmi kapcsolatokat az úgynevezett Windsor-keretrendszer szabályozza, amelyet Von der Leyen történelmi jelentőségűnek nevezett, és Sunakkal együtt úgy gondolják, hogy új fejezetet nyit Nagy-Britannia, Észak-Írország és az unió kapcsolataiban.

Sunak szerint a megállapodással három dolgot sikerült elérni:

  1. Először is megszüntetik a határokat az Ír-tengeren, minden értelemben. Az Egyesült Királyság többi részéből Észak-Írországba érkező áruk zökkenőmentesebb és kevésbé bürokratikus útját ígérte – a zöld és piros sávok rendszerét használva.
  2. A brit termékek jobb elérhetőségét Észak-Írországban – beleértve a gyógyszereket, fákat, vetőmagokat és alkoholos italokat is. Sunak szerint a mérföldkőnek számító megállapodás azt jelenti, hogy a brit szabályozó hatóság által jóváhagyott gyógyszerek automatikusan elérhetővé válnak Észak-Írországban.
  3. Emellett biztosítja Észak-Írország szuverenitását azáltal, hogy az észak-írországi nemzetgyűlés meghúzhatja az úgynevezett Stormont-féket. Ennek segítségével megakadályozhatja az uniós árutörvények alkalmazását a területükön. Sunak szerint a keretrendszer egyértelmű eljárást hoz létre erre az uniós árukat érintő, a mindennapi életre kiható változások esetében. Ha a féket meghúzzák, az Egyesült Királyság kormányának vétójoga lesz – mondta. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy ez egy vészhelyzeti mechanizmus, és azt mondta, hogy az Európai Bíróságé marad a végső szó az egységes piacot érintő kérdésekben. Kiemelte, hogy megvédik az unió belső piacának integritását.

Olyan erős biztosítékokban állapodtunk meg, amelyek megvédik az EU egységes piacának integritását

– hangsúlyozta az uniós vezető.

A miniszterelnök a javaslatokat fordulópontnak nevezte Észak-Írország számára, amely véget vet a bizonytalanságnak.

Igazi áttörést értünk el ma, ami fordulópontot jelent az Észak-Írországban élőknek

– mondta Rishi Sunak, aki szerint a windsori keretrendszer foglalkozik az országban élő emberek kulcsfontosságú kérdéseivel. Ugyanakkor az ország pártjainak időt kell adni az új megállapodás szövegének átgondolására. Hozzátette, hogy a brit parlament a megfelelő időben szavazni fog a megállapodásról.

Az Európai Bizottság elnöke szerint gyakorlati megoldások születtek, olyan új keretek, amelyek hosszú távú megoldást adnak. Szerinte ezt most elérték.

Sunak szerint a windsori keretrendszerrel a nagypénteki megállapodás – a politikai megállapodás, amely segített véget vetni az Észak-Írországban évtizedekig tartó zavargásoknak – új, erőteljes biztosítékot kap.

A munkáspárt várhatóan támogatja, az ír külügyminiszter pedig kitörő örömmel fogadta a megállapodást.