Nem változtatott az idei világgazdasági növekedési és olajkeresleti előrejelzésén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) havi rendszeres piaci jelentésének csütörtökön publikált áprilisi száma alapján.

OPEC olaj
Nem várható visszaesés a globális olajkeresletben.
Fotó: Shutterstock

Szintén nem módosított az OPEC a 2023-ra vonatkozó globális GDP-növekedési előrejelzésén sem, változatlanul 2,6 százalékot vár. A prognózis alapján az OECD növekedése 1,1 százalékos, az Egyesült Államoké 1,2 százalékos, az euróövezeté 0,8 százalékos lehet. Kínában 5,2 százalékos, Indiában 5,6 százalékos növekedést vár az OPEC. Az Egyesült Királyságban stagnálhat a gazdaság, Oroszországban pedig 0,5 százalékkal csökkenhet. Ezek a prognózisok mind megegyeznek az előző havi, márciusi jelzéssel. Az OPEC csak a japán GDP-növekedést módosította 0,2 százalékponttal lefelé 1,0 százalékos növekedésre.

A tavalyi világgazdasági növekedést 3,3 százalékosra teszi az OPEC, ami 0,1 százalékpontos módosítás felfelé az előző havi előrejelzéshez képest.

A szervezet szerint a világ olajkereslete napi 2,3 millió hordóval nőhet a tavalyihoz képest az idén, ami nagyjából az előző havival megegyező becslés. Az olajkereslet azonban az OECD-országokban csökken, a világ többi részén emelkedik, de összességében a növekedés mértéke nem változik. A globális olajkereslet eszerint az idén napi 101,89 millió hordó lesz, a márciusi becslés napi 101,90 millió hordó volt.

A kereslet-kínálat tekintetében napi 300 millió hordó volt a  többletkínálat az első negyedévben. A globális kereslet napi 101,55 millió hordó volt, az OPEC-en kívüli termelés napi 73,02 millió hordó, ami napi 28,53 millió hordós keresletet támasztott az OPEC-olaj iránt, az OPEC pedig napi 28,82 millió hordót termelt az első negyedévben.

Márciusban napi 28,80 millió hordó, februárban napi 28,88 millió hordó volt az OPEC termelése.

Az olaj kosarának átlagos ára márciusban 78,45 dollár volt hordónként, 3,43 dollárral alacsonyabb a februári 81,88 dollárnál. A márciusig eltelt 12 hónap átlagára 80,56 dollár volt.

Felvásárlási célpontokká válhatnak a palaolaj-termelők

A palaforradalom újabb hullámát jelzi az olajóriások érdeklődése. Gyorsulhat az ágazati konszolidáció, és spekulatív fellendülésre is van esély Nyugat-Texasban és Új-Mexikóban.