BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Északi Áramlat: most Észak-Korea mutogat az Egyesült Államokra

Az Északi Áramlat egy éve történt szabotázsával kapcsolatban minden alkalommal, amikor válaszokat kapunk, újabb kérdések merülnek fel. Ukrajna tagadja a robbantásban való részvételét, miközben Oroszország és most Észak-Korea is a Nyugatra mutogat.

A napokban a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) bírálta az Amerikai Egyesült Államokat, amiért állítólag eltussolta részvételét az Északi Áramlat gázvezetékek egy évvel ezelőtti felrobbantásában. A bírálatot az NK News cikke szerint egy szakértő „Phenjan újabb kísérletnek tekinti, hogy elnyerjék Moszkva támogatását”. 

Gas crisis - Nord Stream 1
Fotó: Stefan Sauer

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) ma közölte, hogy Washington és szövetségesei (ezalatt Ukrajnára gondolnak) próbálják eltüntetni részvételüket a robbantásban, mivel nem hajlandók részt venni nyilvános nyomozásban. Az állítás egyenesen Észak-Korea orosz ügyekben érintett külügyminiszterétől érkezett.

Az Egyesült Államok és a Nyugat határozottan elutasította Oroszország észszerű javaslatát egy nemzetközi közös vizsgálat lefolytatására, amelyet az ENSZ felügyelt volna. Ezenkívül soha nem tájékoztatták Oroszországot saját vizsgálataik eredményeiről.

Oroszország a Nyugatot hibáztatta az incidensért, és sikertelenül kért független vizsgálatot az ENSZ égisze alatt, ameddig Németország, Dánia és Svédország kutatott az elkövetők után. A múlt héten arról számoltunk be, hogy Svédországban sikeresen megállapították, hogy az eredeti két robbanást újabb kettő követte, ezzel teljesen új információt szolgáltatva a nyomozó feleknek.

James Brown, a tokiói Temple University professzora szerint Észak-Korea nyilatkozata csak ráerősít Kim Dzsongun korábbi kijelentéseire, amelyekben teljes támogatását fejezte ki Oroszország iránt, és „szent háborúnak” hívta Ukrajnával vívott csatáit.

Az észak-koreai vezetés helyeselte, hogy a Kreml prioritásnak érzi annak a narratívának a népszerűsítését, miszerint a Nyugat állhat a robbantás hátterében. Ennek visszhangoztatásával Phenjan azt reméli, hogy jó pontokat nyer az oroszoknál

– fejtette ki Brown.

Észak-Korea továbbra is azt hangoztatja, hogy ellentétben az Egyesült Államok és szövetségesei mutogatásával, már egyértelműen be lett bizonyítva, hogy Oroszországnak semmi köze a robbantásokhoz.

A külügyminiszter kritizálta, hogy az USA és a Nyugat kettős mércét demonstrál, és hogy rossz fényben akarják feltüntetni az olyan független országokat, mint Oroszország.

A külügyminiszter helyettese a robbantások évfordulójának napján felajánlotta segítségét Moszkvának egy közös nyomozás keretében. Úgy tűnik, hogy ez meg is fog valósulni, ugyanis pár nappal ezelőtt egy orosz magángép több utat tett meg Moszkva és Phenjan között.

Észak-Korea eddig nem mutatott fel semmi kézzelfogható bizonyítékot az oroszok védelmében, viszont egy nemzetközi médiakonzorciumnak sikerült eredményeket elérnie a robbantáshoz köthető jachttal kapcsolatban. A jachtról megállapították, hogy több szálon is köthető Ukrajnához, valamint bérlői hamis útleveleket használtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.