Az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberben történt felrobbantásával kapcsolatos nyomozásokban több új fordulat történt: a héten a svéd Norsar elemzése megerősítette, hogy az előzetes két explóziót újabb kettő követte, ezzel egy időben viszont az Intelligence Online (IO) is közzétette saját nyomozásának eredményét. Az IO és más külföldi oldalak, amelyek részt vesznek a nyomozásban, egy médiakonzorciumot hoztak létre, hogy utánajárjanak a robbantásoknak.

Balti-tenger, 2022. szeptember 29.
A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
Fotó: MTI / EPA

Már a Norsar kutatói is gyanúba hoztak egy akkor a térségben tartózkodó jachtot és annak legénységét, de sem a hajó adatait, sem a legénység személyazonosságát nem tudták megállapítani. Az Intelligence Online ennek a jachtnak járt utána, és sikerült új információkkal szolgálnia.

Az Andromeda nevű Bavaria C50-es típusú hajót a varsói központű Feeria Lwowa cég bérelte ki, és a németországi Rostock közelében lévő Hohe Düne kikötőjéből hagyta el a partot néhány nappal a robbanások előtt. A feltételezett szabotőrök körülbelül 500 tengeri mérföldet, azaz több mint 900 kilométert tettek meg a jachttal.

Érdekes módon ma már senki nem dolgozik a varsói cég központjában, teljesen üresen áll, viszont a vállalkozás tulajdonosának nevét sikerült kideríteni: Rusztem Abibulajev, kijevi üzletember.

Abibulajev és megnevezett cége tavaly keresztülment egy antikorrupciós eljáráson, amelynek során a hatóságok lefoglaltak 125 ezer amerikai dollárt, de a bírói döntés végül az üzletembernek adott igazat, ezért visszakapta a pénzt. Amikor az Intelligence Online és más, a nyomozásban részt vevő felek tudomást szereztek Abibulajevről, rögtön felkeresték, de ő agresszívan elküldött minden újságírót, az IO egyik riporterét állítólag meg is ütötte. Az üzletember egyébként nyíltan nem kedveli az oroszokat, többször tűnik fel olyan szószólókkal, akik erősen kritizálják Vlagyimir Putyint.

Az Intelligence Online a nyomozása során megtudta, hogy a Feeria Lwowa vállalat két embert küldött kiegyenlíteni az Andromeda számláját: nevezetesen Mihail Popov kapitányt és egy Stefan Marcu nevű férfit. A médiakonzorcium német tagjai arról számoltak be, hogy egy névtelen forrás megkereste őket a robbantások előtt pár hónappal, és hamis útleveleket, valamint olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek később az Északi Áramlat szabotázsához lettek köthetők, többek között Valerij Zaluzsnij tábornok neve is felmerült, aki az ukrán hadsereg főparancsnoka.

A névtelen forrás továbbá azt állította, hogy a hamisított dokumentumokhoz Ukrajna és a brit hírszerzés segítségével jutottak hozzá, valamint ahhoz is, hogy a jachtot egy állítólagos roncskutatáshoz szerették volna felhasználni a bérlők.

A német média informátora továbbá azt állítja, hogy a már megnevezett Stefan Marcu hamis román útlevelet mutatott be, a férfi valójában Valerij K., egy 27 éves ukrán katona, vagy legalábbis olyan személy, akinek van kötődése az ukrán katonasághoz. Valerij K. viszont nem hozható egyértelműen kapcsolatba az üggyel, ugyanis a férfi akár személyazonosság-lopás áldozata is lehet:

a hajón talált DNS-mintákat összevetették Valerij K. Németországban élő feleségétől született gyermekéével, és a vizsgálat negatívnak bizonyult. Tehát Marcu, azaz Valerij K. (vagy aki annak adta ki magát), nem tartózkodhatott a hajón, bár a DNS-vizsgálat sok ponton megtévesztő lehet.

A médiakonzorcium német képviselői próbálták felkeresni Valerij K.-t ukrajnai otthonában, de nagymamája állítása szerint egy ideje nem járt otthon, mert a seregben szolgál, és bár nem adott konkrét információkat, de megemlítette, hogy mostanában különösen nagy stressz nehezedik az unokájára.

A névtelen informátor nemcsak Valerij K. személyazonosságával, hanem egy Marcuhoz köthető személlyel is tudott szolgálni. Az informátor Maxim B. nevét adta meg, aki állítólag egy olyan balti szállítmányozási cégnek dolgozik, amelyet ő lát el bizonyos készletekkel és hajókkal.

A balti cégnek szoros kapcsolatai vannak az ukrán kormánnyal, ugyanis állítólag tavaly 11 millió amerikai dollárt kerestek állami megbízásokból.

Maxim B. esete viszont az előző nevekhez hasonlóan lehet akár vakvágány is, ugyanis egyelőre lehetetlen bizonyítani, hogy személyazonosság-lopásról van szó, vagy tényleg ők vettek részt a szabotázsban.

Mindeközben a médiakonzorcium német képviselői felkeresték a lengyel kormányt kérdéseikkel.

Stanislaw Zaryn, a lengyel különleges erők szóvivője tagadta, hogy az Andromeda képes lett volna kivitelezni egy olyan támadást, mint amilyen az Északi Áramlat gázvezetékeit érte. Zaryn továbbá hozzátette, hogy a jacht átesett egy ellenőrzésen Kolobrzeg kikötőjében, és nem találtak a hajón robbanószert. Valamint azt is állította, hogy az ellenőrzésről képi bizonyíték is van videó formájában, csak még nem tették nyilvánossá.

Lengyelország egyébként élen jár Ukrajna után azon országok között, akiknek jövedelmező lehet az Északi Áramlat szabotálása, ugyanis a vezeték nélkül az ország kihasználhatja a területén áthaladó orosz gáz előnyeit.

A nemzetközi nyomozás szerint a jacht nem is tért vissza Hohe Düne kikötőjébe, a legénység anélkül távozott, hogy visszavették volna a letétbe helyezett több ezer eurót. A hajó szabotázsban való részvételét már megerősítette a holland hírszerzés (MIVD) és a CIA is.

Az MIVD ügynökei 2022. június 9-én tájékoztatták az amerikaiakat, hogy a Baltops regionális katonai manőver befejezése után támadást terveznek az Északi Áramlat 2. vezeték ellen. Egy orosz-ukrán ügyekben jól informált forrás szerint egy hatfős legénység hajót tervez bérelni Svédországban, hamis észak-európai útlevelekkel, hogy megvizsgáljanak egy népszerű roncsot, amely öt kilométerre található a gázvezetéktől. A támadást állítólag július 19-ére tervezték. Az MIVD továbbította az információt a CIA-nek, ők pedig felvették a kapcsolatot azzal a  Zaluzsnij tábornokkal, akinek a neve már felmerült azok között, akik tudhattak a robbantásról.

Végül az MIVD információja téves riasztásnak tűnt, de amikor szeptemberben mégis megtörtént a szabotázs, hasonló módon történt, mint amire a holland hírszerzés már korábban figyelmeztette a CIA-t. Nem Svédországból, hanem Németországból, valóban hamis útlevelekkel és roncskutatásra hivatkozva béreltek hajót, arról nem is beszélve, hogy megvárták, amíg a NATO tengeri gyakorlatai befejeződtek.

Egy évvel a robbanás után egy Gary Krosnoff által vezetett, repedésbúvárokból álló csoport újságírókkal együtt megpróbálta szimulálni a támadást. Arra a következtetésre jutottak, hogy megfelelő visszhangszondával és világítóberendezéssel, valamint az Andromeda kis tatjának ellenére is lehetséges végrehajtani egy ilyen jellegű szabotázst.