Nemzetközi gazdaság

Új információk láttak napvilágot az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban

A svéd Norsar elemzései alapján megállapították, hogy az eddig ismert két robbanást újabb kettő követte, valamint hogy a sérüléseket robbanótöltetek okozták.

Norvég kutatók új információval szolgáltak a 2022 szeptemberében történt Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban. Ők az első nemzeti testület, akik nyilvánosan elismerik a két másik robbantást is – közölte a The Guardian.

3d,Render,Illustration,Of,The,Explosion,Of,The,Nord,Stream
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A közelmúltban felfedezett további két robbanás a dán Bornholm szigettől északkeletre történt, körülbelül 7 és 16 másodperccel a korábban ismert két detonáció után. Európai és német szeizmikus állomásokat használva a Svéd Nemzeti Szeizmikus Hálózat (Swedish National Seismic Network) és a bornholmi állomások fejlett elemzési technikákat alkalmaztak a robbanások megfigyelésére és pontos meghatározására.

A svéd Norsar elemzése szerint egy detonáció történt Bornholmtól délkeletre, valamint három a sziget északkeleti felén.

Két egyértelmű szeizmikus eseményt, az S- és N-esetet már rögtön a robbantás után azonosították: az első az Északi Áramlat 2 vezetéken, a második az1-esen történt. Ezekről még novemberben megállapították a norvég kutatók, hogy ember által készített robbanótöltetek miatt sérültek meg. A további nyomozás felfedte, hogy 7, valamint 16 másodperccel később két újabb robbanás történt, ezeket NB- és NC-nek nevezték el. 

A tervek szerint Dánia, Svédország és Németország vizsgálatait egy a Norsarral közös tanulmányban publikálták volna, de az említett országok nem kívánták kommentálni a nyomozást. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa júliusban meghallgatta a kutatókat, akik

tenger alatti robbanóanyagból származó mintákat találtak egy jachton, de az érintettek személyazonosságát vagy indítékait nem tudták megbízhatóan megállapítani, illetve azt sem, hogy magánszemély vagy egy adott ország műve-e.

Az európai, német, svéd és dán szeizmikus tornyok információit használva vizsgálni kezdték az utóbbi két robbanást. A második robbanást követően a harmadik (amely ettől számítva 7 másodperccel később) 220 méterre történt, a negyedik pedig több kilométerrel messzebb. Utóbbi pontos helyét nehezebb meghatározni, ugyanis abban a térségben kevesebb figyelőállomás van.

Egy éve robbantották fel az Északi Áramlatot – Oroszország felelősöket akar

Mind nagyobb nyomás nehezedik az érintett hatóságokra, hogy kiderítsék ki robbantotta fel az Északi Áramlatot.

 

Norsar északi áramlat robbanás
Kapcsolódó cikkek