Nemzetközi gazdaság

Brüsszel a tagállamokra bízza, hogy vesznek-e az orosz gázból

Eddig nem vonatkoztak szankciók az orosz földgázra, mert túl nagy szerepet játszott az uniós ellátásban. Ez azonban változni látszik, de a kérdést Brüsszel a tagállamokra bízná.

Az lehetővé kívánja tenni a tagállamok számára, hogy megtiltsák az orosz és fehérorosz földgázimportot, közel két évvel azután, hogy Moszkva úgy döntött, teljes körű inváziót indít Ukrajnával szemben.

A javaslat bármelyik uniós tagállam számára lehetővé tenné, hogy megtiltsa az orosz és fehérorosz cégeknek a kapacitások vásárlását a gázvezetékein és LNG-termináljaiban. Ez lehetővé tenné, hogy az európai cégek felmondják hosszú távú szerződéseiket az orosz partnereikkel, anélkül, hogy ezért jelentős kompenzációt kelljen fizetniük – mondta a Financial Timesnak egy uniós vezető.

This picture shows the tanker boat "Lalla Fatma N'Soumer" being unloded and delivering LNG (Liquefied Natural Gas) to the uploading dock of Cavaou terminal in Fos-sur-Mer, on June 22, 2023. Cavaou methane terminal, owned by Engie and operated by Elengy, subsidiary company of GRTGaz, has experienced record activity since the war in Ukraine started. Liquefied Natural Gas mainly comes from Algeria and Qatar, before being regasified there and injected into the network. 25% of the gaz consumed in France arrives here by tanker boats. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Fotó: AFP

Az EU az Ukrajna elleni orosz támadás óta fokozatosan igyekszik szabadulni az orosz földgáztól való függőségétől, ám az európai fogyasztás mintegy 10 százaléka továbbra is Oroszországból származik, például Magyarország vagy Ausztria esetében a függőség ennél is nagyobb. Az Európai Bizottság szeretné a tagállamokat a fennmaradó függőség feloldására ösztökélni. A tagállamok közül ezt elsősorban Lengyelország és a Balti államok szorgalmazzák.

A brüsszeli javaslat szerint a tagállamok részben, vagy ahol ez igazolható, ott teljesen megtilthatják az orosz és fehérorosz cégeknek a gázinfrastruktúrájuk használatát. A javaslat szövegét pénteken a tagállamok és az Európai Parlament képviselői fogadhatják el, ám ezt követően az EP-nek és a tagállamoknak hivatalosan is jóvá kell hagyniuk.

Az orosz gázra eddig az unió nem vetett ki szankciókat, mivel az destabilizálta volna a piacokat, és ellenezték azok az országok, melyek nem nagyon rendelkeznek alternatívával az orosz ellátásra.  A bizottság így végül 2027-et tűzte ki célul arra, hogy az unió mentes legyen az orosz szállításoktól. Az Eurostat adatai szerint 

az idei harmadik negyedévben az uniós 12 százaléka származott Oroszországból.

A brüsszeli döntéshozókat különösen aggasztja, hogy egyre több földgázt importál a közösség cseppfolyósított formában, így például augusztusban az orosz LNG uniós importja rekordot döntött, a 2027-es célok ellenére.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa szeptemberben egy varsói konferencián beszélt arról, hogy az uniós kormányoknak keményebben kellene fellépniük, és csökkenteniük kellene az orosz LNG behozatalát. Belgium és Spanyolország Kína után az orosz LNG legnagyobb importőrei lettek idén.

Hollandia viszont az új, az orosz LNG átrakodását lehetővé tevő szerződések tilalmáról döntött. A sarkkörről származó, jégtörők által szállított nyersanyagot európai kikötőkben szokták más hajókra tenni, mielőtt azok tovább indulnának Ázsia felé. 

Belgium és Franciaország is engedélyezi az orosz LNG importját majd reexportját, arra hivatkozva, hogy a cégek nem tudnak kiszállni hosszú távú szerződéseikből.

Más országok, például Németország olyan LNG-t használ, amelyet nyugat-európai országokon keresztül importál.

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter szerint hazája továbbra is importál orosz LNG-t, noha arra nincs szükségük, ám a szomszédaiknak van.

 

 

orosz földgáz gázvezeték Európai Unió
Kapcsolódó cikkek