Az idén január és szeptember között az unióba áramló 17,8 milliárd köbméter orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) 21 százaléka került át az EU-n kívüli országokba, például Kínába, Japánba és Bangladesbe. A Jamal-félszigetről származó szállítmányok hajóról hajóra történő átrakodás révén kerülnek először a belgiumi, a francia és spanyol kikötőkbe, majd ennek egy részét Ázsiába szállítják tovább.

GERMANY - FLOATING LNG TERMINALS ON SEPTEMBER 14TH
Fotó: AFP

Az átrakodás az orosz jégtörő tartályhajók és más LNG-tankerek között történik. Ez azért is előnyös, mert az orosz jégtörők így egyből visszatérhetnek Szibériába az energahordozóért, míg a nem északi sarkörre tervezett tankerek többsége nem képes a Jeges-tengeren közlekedni. Idén szeptemberig a belgiumi Zeebrugge és a franciaországi Montoir-de-Bretagne kapta a legtöbb orosz LNG-t az összes uniós kikötő közül – írja a Financial Times.

A hajóról hajóra történő átrakodás kulcsfontosságú Oroszországnak, mivel igyekszik a lehető legjobban kihasználni sarkvidéki flottáját. Az Egyesült Királyságban és Hollandiában betiltották átrakodására vonatkozó szerződéseket, azonban más országok nem nem lépnek fel a forgalom ellen. A szénnel és a kőolajjal ellentétben az orosz gázra az EU nem vezetett be szankciókat, 

de az Európai Bizottság szerint a tagállamoknak 2027-ig meg kell szabadulniuk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az elemzők szerint az európai LNG-átrakodások volumene csökkent az orosz–ukrán háború kirobbanása óta, de továbbra is jelentős mennyiségről van szó. Az elmúlt közel két évben jelentősen csökkent Oroszországból a vezetékes gáz szállítása Európába, ám továbbra is tetemes mennyiségű orosz LNG érkezik az öreg kontinensre. Tavaly a teljes orosz LNG-export 8,6 százalékkal, mintegy 33 millió tonnára nőtt, ami 45 milliárd köbméter jelent. 

Sőt, Moszkva azt tervezi, hogy 2035-re 20 százalékos részesedést ér el a globális LNG-piacon, éves termelését pedig a jelenlegi több mint 30 millió tonnáról 120-140 millióra bővíti. Ennek érdekében a kormány újabb gázmezőkről engedélyezi a cseppfolyósított gáz exportját a jövőben, mivel tengeri LNG-szállításra jelenleg csak kevés orosz cégnek van hatósági jóváhagyása.

Hiába a szankciók, több európai országba is érkezik az orosz gáz

A Gazprom vezére elárulta, hogy olyan EU-s ország is fogyaszt orosz gázt, amely kijelentette, hogy nem fog. A cégvezető nem tudott pontos számot mondani arról, hogy hány helyre megy orosz gáz, de állítása szerint több olyan országba is, amely az orosz–ukrán háború miatt korábban kijelentette, hogy nem vásárol és nem fogyaszt több orosz energiaforrást.