Nem áll el a dinár kivezetésétől Koszovó, de a köztársasági elnök szerint lehet, hogy meghosszabbítják annak határidejét, hogy mindenki új, euró alapú számlát tudjon nyitni a bankokban – jelentette internetes oldalán a Koha Ditore című pristinai napilap szerdán. Albin Kurti koszovói miniszterelnök arról beszélt, hogy a dinár kivezetéséről szóló határozat, illetve az, hogy február elsejétől kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó területén, nem a kormány, hanem a független központi bank döntése.

30 armed individuals in Kosovo’s north surrounded amid clash with police: Premier
PRISTINA, KOSOVO - SEPTEMBER 24: Kosovo’s Prime Minister Albin Kurti holds a news conference after meeting with the country’s Security Council in Pristina, Kosovo on September 24, 2023. At least 30 heavily armed people have been surrounded by police in the country’s north, said Kosovo’s prime minister on Sunday as a clash between the police and gunmen left one police officer dead and another injured. Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: ERKIN KECI / AFP

Februártól kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó területén

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy 

februártól kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó területén, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható. 

Az észak-koszovói, többségében szerbek lakta településeken viszont a szerb dinár a fő fizetőeszköz. Akkor is az maradt, amikor lezárult az 1998-1999-es koszovói háború, és azt követően is, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, míg az ország többi részén előbb a német márka, majd az euró vált a hivatalos pénznemmé.

Hiába a nyugati nyomás, Pristina hajthatatlan

Az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország viszont arra kérte Pristinát vasárnap, hogy halassza el a dinár betiltására vonatkozó döntést, legalább addig, amíg nem találnak más megoldást. Egyrészt azért, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek, másrészt viszont azért is, mert a szerbek lakta települések intézményei, különösen az iskolák és a kórházak a szerb dinár betiltása esetén súlyos problémákkal szembesülnének. 

Hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban. Amennyiben a jövőben csak euróban fizethetnek Koszovó területén, az a pénzváltás során veszteséget jelentene nekik.

Albin Kurti szerdán leszögezte, hogy 

Koszovóban az euró a hivatalos fizetőeszköz, nem akarják bevezetni az albán leket, vagy az évek óta emlegetett koszovói pénznemet, a dardant.

Mint mondta, kizárólag az által is használt pénznem használatára kérik a Koszovóban élőket.

A köztársasági elnök már óvatosabban fogalmazott

Vjosa Osmani köztársasági elnök viszont már arról beszélt, hogy lehetséges, várnak még egy kicsit, és nem február elsejétől vezetik ki a dinárt, így az Észak-Koszovóban élők új, euró alapú számlát tudnak majd nyitni.

Szerbia úgy véli, a dinár betiltása újabb lépés afelé, hogy ellehetetlenítsék a koszovói szerbeket, és elűzzék őket szülőföldjükről. A pristinai vezetés viszont azzal indokolta a döntést, hogy a szerb dinár a koszovói központi bank megkerülésével, a szerb intézményrendszeren keresztül jut be Koszovóba, így útja teljesen követhetetlen, akár illegális tevékenységre is fordítható. Pristina szerint azokat a támadókat is ezeken az illegális csatornákon keresztül pénzelték, akik tavaly szeptemberben támadtak rendőrökre Banjska közelében.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Eurómilliárdok indulhatnak meg hamarosan Kelet-Európába – nem Magyarország a célpont

Az Európai Unió a nyugat-balkáni gazdaságok fejlesztését kívánja elősegíteni, cserébe békét és jogi reformokat kér az érintett országoktól. Hatmilliárd euró és a közös piachoz való csatlakozás a tét.