A következő évtized során kétszeresére nőhet a Nyugat-Balkán gazdaságainak mérete. Ha az országok eleget tesznek az által szabott feltételeknek, hozzájutnak a Brüsszel által összeállított hatmilliárd eurós fejlesztési kerethez – írta meg a Reuters.

European,Parliament,Building,In,Brussels.,Glass,Facade., euró
Hatmilliárd eurót öntene a Nyugat-Balkánba az EU.
Fotó: Shutterstock

Gert Jan Koopman, az Európai Bizottság szomszédsági és bővítési tárgyalásokért felelős főigazgatója a ma kezdődő üléssorozat nyitóülésén, amelyen Albánia, Bosznia, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia vezetői vesznek részt, elmondta:

A tárgyalások a közös, nyugat-balkáni regionális piac megerősítéséről és annak az unió belső piacba való fokozatos integrációról szólnak majd, hiszen ez a lépés hatalmas lökést adhatna a régió fejlődésének. Az unió programja a következő évtizedben akár meg is duplázhatja ezeknek a gazdaságoknak a méretét.

A régió országai számára az elmúlt években fokozatosan egyre fontosabbá vált nem csak a közös piachoz, de magához az unióhoz való csatlakozás is, ezek a folyamatok azonban szinte álló helyzetre lassultak, miután az uniós tagállamok vezetői látványosan vonakodnak a kérdéssel kapcsolatban. 

Szerbia és Montenegró már több mint tizenöt éve, Albánia és Észak-Macedónia pedig 2022-ben kezdte meg a társulási tárgyalásokat, melyek eredményessége nagymértékben javíthatná a térség politikai és geopolitikai stabilitását is.

Az EU-s növekedési terv hatmilliárd eurót hozna a Nyugat-Balkán konyhájára, a felosztása azonban nagyban függ majd attól, melyik ország mekkora haladást tud elérni a közeljövőben a brüsszeli kritériumok teljesítése terén

– mondta Albin Kurti koszovói miniszterelnök az eseményt megelőzően, arra utalva, hogy a hatmilliárd eurós támogatás lehívásának és a belső piaci integráció felé való továbblépésnek Brüsszel feltételül szabta bizonyos jogi, illetve jogállami reformok bevezetését, ahogy az egymás közt fennálló geopolitikai feszültségeik feloldását is.