A brit jegybank szerdai bejelentése szerint a 75 esztendős uralkodó arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontos új bankók forgalmazása június 5-én kezdődik. A bank közölte azt is, hogy nyáron több árverést tartanak, amelyeken alacsony sorozatszámú új bankjegyekre lehet licitálni. Az ebből származó bevételeket jótékonysági célokra fordítják.

A handout photograph released by the Bank of England in London on December 19, 2022 shows the design of the new five, ten, twenty and fifty pound polymer banknotes featuring a portrait of Britain's King Charles III, that are expected to enter circulation by mid-2024. (Photo by Bank of England / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Bank of England"
Az új bankjegyek csak lassan váltják fel az előbbieket, nem cél azonnal lecserélni a II. Erzsébet királynőt ábrázoló bankókat.
Fotó: AFP

III. Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, 2022. szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó. 

A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható.

A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

III. Károly csak a második olyan brit uralkodó néhai édesanyja után, akinek a portréja a fontbankjegyeken látható lesz, a korábbi évtizedekben ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a forgalomban lévő fontbankókon. A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

A Bank of England közölte: a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása érdekében csak „igen fokozatosan”, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyeket. Így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló bankók egyidejűleg lesznek forgalomban.

A Bank of England hét évvel ezelőtt elindította a brit készpénzállomány teljes megújítását, és ma már kizárólag polimer alapanyagú bankjegyek kerülnek forgalomba. Ezek élettartama a szakértői vizsgálatok szerint két és félszeresen haladja meg a hagyományos papírbankókét.

A polimer ötfontoson – az uralkodó képmásával ellentétes oldalon – Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner 18–19. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.