Franciaország harmadik legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja,a Societe Generale idén mintegy 900 munkahelyet szüntet meg - közölte két, az ügyhöz közel álló forrás. Az lebocsátási hullám azért következik be, mert Slawomir Krupa vezérigazgató a nyereség növelése érdekében a költségek csökkentésére törekszik.

FRANCE - SOCIETE GENERALE BANK
Fotó: Hans Lucas via AFP

A leépítés főként az informatikai és egyéb támogató funkciókat érinti a hitelintézet székhelyén, a francia főváros La Defense üzleti negyedében - mondták a források. A leépítések önkéntes távozások révén történnek majd - tették hozzá az informátorok, akik nem kívánták felfedi magukat, mivel a létszámcsökkentést még nem jelentették be.

Az elbocsátások pontos száma 900 és 1000 között lesz, ami a teljes franciaországi munkaerő kevesebb mint 2 százalékát jelenti - mondta az egyik forrás. A SocGen Franciaországban mintegy 52 ezer, világszerte pedig mintegy 112 ezer embert foglalkoztat a hitelintézet 2023-as féléves pénzügyi jelentése szerint. A SocGen a Reuters megkeresésére nem kívánt nyilatkozni. A bank a jövő héten, február 8-án számol be az egész éves eredményről.

A SocGen részvényárfolyamának és jövedelmezőségének felélesztésével megbízott Krupa tavaly szeptemberben közölte a befektetőkkel, hogy 2026-ig mintegy 1,7 milliárd euróval csökkenti a költségeket. E költségcsökkentések mintegy 40 százaléka a már bejelentett szinergiákon túlmenő új bruttó megtakarítás, nevezetesen a SocGen két franciaországi kiskereskedelmi márkájának egyesítéséből származó megtakarítás. A hírről a Les Echos francia napilap számolt be elsőként szombaton.