BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Adm. Aquilino HearingUNITED STATES - MARCH 23: Navy Adm. John C. Aquilino, nominee to be commander, U.S. Indo-Pacific Command, testifies during his Senate Armed Services Committee confirmation hearing in Dirksen Building on Tuesday, March 23, 2021. Sen. Mazie Hirono, D-Hawaii, right, introduced him to the committee. (Photo By Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)

Aggódik az egyre nagyobbra hízó kínai katonai költségvetés miatt a regionális amerikai parancsnok

John Aquilino admirális szerint egyre agresszívebb Kína retorikája és fellépése.

Aggasztónak tartja a kínai katonai költségvetés növekedését az Egyesült Államok indiai–csendes óceáni parancsnokságának hamarosan távozó vezetője. John Aquilino admirális szerint különösen annak fényében riasztó ez, hogy „hanyatlik” a kínai gazdaság, a hivatalos adatok a GDP-növekedésről „nem reálisak”.

Adm. Aquilino HearingUNITED STATES - MARCH 23: Navy Adm. John C. Aquilino, nominee to be commander, U.S. Indo-Pacific Command, testifies during his Senate Armed Services Committee confirmation hearing in Dirksen Building on Tuesday, March 23, 2021. Sen. Mazie Hirono, D-Hawaii, right, introduced him to the committee. (Photo By Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)
John Aquilino admirálist aggasztja Kína egyre erősödő agressziója / Fotó: Tom Williams / Getty Images

Az admirális japán és amerikai újságírók előtt beszélt kedden Tokióban, és meggyőződését fejezte ki, hogy Peking „drasztikusan többet” fordít a hadseregre az idei költségvetés 7,2 százalékánál, amelyet márciusban elfogadott a parlament.

„A hanyatló gazdaság ellenére tudatos döntés a katonai képességek fejlesztésének finanszírozása. Ez aggodalommal tölt el” – idézte a Reuters az admirálist, aki 380 ezer amerikai katona parancsnoka.

Agresszív retorika Tajvan ellen

Aquilino élesen bírálta Kína egyre agresszívebb retorikáját és akcióit is a Déli- és a Kelet-kínai-tengeren, különösen Tajvant és a vitatott hovatartozású Second Thomas-homokzátonyt illetően. Utóbbit gyakorlatilag a Fülöp-szigetek ellenőrzi, de több nemzet is igényt tart rá, többek között Kína is, emlékeztetett a japán NHK internetes kiadása.

Előbbivel kapcsolatban pedig már szó sincs „békés egyesítésről”, elemzők legalábbis kiemelték, hogy a kifejezés most először nem hangzott el Hszi Csin-ping elnöknek a tavaszi parlamenti ülést megnyitó beszédében.

A kínai külügyminisztérium nem kommentálta az admirális kijelentéseit a Reuters megkeresésére. A hírügynökség azonban emlékeztetett, hogy a héten egy magas rangú kínai katonai vezető a haditengerészet főtisztjeivel tartott egyeztetésen megerősítette: 

Peking elkötelezett amellett, hogy a területi vitákat tárgyalások révén rendezze, de nem fogja eltűrni, hogy „becsapják”.

„Undorító” Észak-Korea

Az admirális beszélt Kína és Oroszország katonai kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről is, valamint az ukrajnai háborúhoz Észak-Korea által Moszkvának szállított ballisztikus rakétákról. „Undorítónak” minősítette, hogy Kim Dzsongun a hadseregbe öli a pénzt, miközben az országát élelmiszerhiány sújtja.

Botanical garden affected by Russian shelling in OdesaDebris from a missile is being found on the premises of the botanical garden of Odesa I.I. Mechnykov National University, which is being damaged by a Russian rocket attack, in Odesa, southern Ukraine, on March 27, 2024. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Észak-Korea ballisztikus rakétákat ad Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz / Fotó: AFP

Ez is egy olyan rezsim, amelyik a szankciók ellenére meglévő minden gazdasági előnyét a katonai kapacitás növelésére fordítja és nem arra, hogy etesse az észak-koreai népet. Ez undorító

– fogalmazott.

Épül a szövetség Kínával szemben

Az Egyesült Államok erősíti a biztonsági együttműködést térségbeli szövetségeseivel, többek között Japánnal, Ausztráliával és a Fülöp-szigetekkel, hogy féken tartsa Kínát, ami éles bírálatot vált ki Pekingben.

Kína különösen élesen kelt ki Kisida Fumio japán kormányfő ellen, aki áprilisi washingtoni látogatásán megállapodott Joe Biden elnökkel a hadsereg és a szigetországban állomásozó amerikai erők parancsnokságának és irányításának korszerűsítéséről. A posztjáról három év után távozó Aquilino admirális szerint ez az együttműködés „a következő lépés az abszolút helyes úton”.

A kínai hadsereg a Bloomberg tudósítása szerint burkoltan bírálta az Egyesült Államokat is, mondván, hogy „egy bizonyos nem regionális ország” „apró klikkeket” hoz létre, ami Peking szerint „felelőtlen és rendkívül veszélyes”.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.