A hivatalos kínai védelmi költségvetés idén éves szinten 7,2 százalékkal, 1670 milliárd jüanra nőtt, de elemzők szerint szerint a távol-keleti ország jóval többet költhet a fegyveres erőkre. A növekedés valójában két számjegyű, 10–15 százalék között lehet éves összevetésben, mert a védelmi büdzsé nem tartalmazza a katonai kutatást és fejlesztést, a beszerzések egy részét, valamint a félkatonai erőkre és a parti őrségre fordított összegeket sem.

Chinese People’s Liberation Army (PLA) soldiers march outside the Great Hall of People during the 14th National People's Congress (NPC) in Beijing on March 6, 2024. (Photo by Jade Gao / AFP)
A valóságban jóval több pénzt költhet fegyverkezésre az ázsiai óriás.
 Fotó: AFP

A kínai hadsereggel foglalkozó szakértők egyetértenek abban, hogy Peking teljes katonai kiadása messze meghaladja a hivatalos számokat: a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint a világ második legnépesebb országa az 1670 milliárd jüanos összegnél 30-35 százalékkal több pénzt fordíthat a fegyveres erőkre, miközben a kínai gazdaság idén lassulhat – írja a Financial Times.

Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a hadseregnek 2027-re világklasszis erőnek kell lennie. Ezt a törekvést a gazdasági gyengélkedése mellett hátráltathatja az államfő korrupció elleni kampánya is, amelynek tavaly több tábornok és elődje után Li Sang-fu védelmi miniszter is áldozatul esett.

A hivatalos kínai védelmi költségvetés
 

A távol-keleti ország rendelkezik a világ harmadik legerősebb hadseregével, a hajók számát tekintve pedig Kínáé a világ legnagyobb haditengerészete. Az Egyesült Államok több repülőgép-hordozót birtokol, de a fregattok és a korvettek terén egyértelmű Peking számbeli fölénye.

Oroszország és az Egyesült Államok mellett Kína gyárt csak ötödik generációs vadászgépeket, de az amerikai légierő egyelőre jóval erősebbnek számít. Oroszország és az Egyesült Államok után jelentős lemaradás az atomfegyverek terén is. Li Csiang miniszterelnök a parlamenti ülésszak megnyitóján szintén kijelentette:

a kormány eltökélt abban, hogy a hadsereget harcra kész állapotba hozza.

A hivatalos védelmi kiadások mindenesetre az egymást követő harmincadik évben emelkednek, a folyamatos növekedést jól mutatja, hogy 2013-ban, Hszi hatalomra kerülésekor csak 720 milliárd jüant fordítottak a fegyveres erőkre. Ez azt jelenti, hogy a védelmi kiadásokat több mint a duplájukra nőttek Hszi Csin-ping elnök hivatali ideje alatt, a bővülés pedig még több lehet, ha a bevallottnál többet költ az ország erre a szektorra.

Milliárdokat követel a férfi, miután motoros szánnal hajtott egy Black Hawk helikopternek

Az amerikai kormányt 9,5 millió dollárra (mintegy 3,4 milliárd forint) perli Jeff Smith, aki 2019-ben motoros szánnal hajtott neki egy massachusettsi ösvényen parkoló Black Hawk helikopternek. Smith elvesztette a bal karját a balesetben, és az ütközés óta légzési problémákkal küzd, ezért nem tud teljes munkaidőben dolgozni.