A Google, a Cohere és az Anthropic mellett a Meta és az OpenAI is gőzerővel dolgozik új nyelvi modellek fejlesztésén. A Meta és az OpenAI vezetői ezen a héten jelentették be, hogy hamarosan új mesterségesintelligencia- (MI) alkalmazásokat dobnak piacra. A Meta heteken belül megkezdi a Llama3 bevezetését, és tervei szerint olyan alkalmazásokba építi be, mint a WhatsApp és a Ray-Ban okosszemüvege. Az OpenAI szintén hamarosan érkező következő modellje pedig a GPT-5 lesz.

Chatgpt,Openai,Chatbot,,Which,Generates,Ai,Content,Based,On,User
Fotó: Shutterstock

A frissen érkező modellek újdonsága abban áll, hogy már nemcsak beszélni tudnak, hanem – ahogy Brad Lightcap, az OpenAI operatív igazgatója elmondta – akár érvelni vagy tervezni is.

A technológiai vállalatok egyre bonyolultabb feladatokra képes MI-modellek megalkotásán dolgoznak. A gyorsuló fejlesztési versenyben olyan bonyolult szoftvereket, chatbotokat hoznak létre, amelyek megközelítik az emberi szintű képességeket is.

A Meta vezető kutatója, Yann LeCun szerint egy fejlettebb mesterségesintelligencia-modell 

keresi a lehetséges válaszokat, megtervezi a cselekvések sorrendjét, és felállít egy mentális modellt arról, hogy cselekvéseinek milyen hatása lesz.

Ez olyan feladatok megoldásában mutatkozna meg, mint például egy utazás megtervezése és reptéri vagy szállodai foglalás lebonyolítása – írta a Financial Times