BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött a kínai válaszcsapás: a spanyolok már inkább kimaradnának a kereskedelmi háborúból

Azonban mivel az EU-s vámokat is több hónapos vizsgálat előzte meg, Kína is kénytelen hasonlóan eljárni, amikor visszaüt. A spanyolok már inkább elkerülnék a kereskedelmi háborút.

Szinte azonnal reagált az Európai Unióból származó sertéshúsra vonatkozó kínai dömpingellenes eljárásra Spanyolország, a közösség legnagyobb sertéstermelője és a hétfői kínai közlés napján jelezte, hogy együttműködik az uniós tisztviselőkkel a vámok elkerülése érdekében.

Abundance,Of,Dry-cured,Pig's,Legs,In,Spanish,Jamoneria.,Lots,Of, sertéshús
A spanyol sertéságazat több világhírű termékkel is rendelkezik / Fotó: Shutterstock

Kínába Spanyolország, Hollandia, Franciaország és Dánia szállítja a legtöbb sertéshúst, így az esetleges vámok is ezeket az országokat érinthetik a leginkább érzékenyen.

Az időzítés a kereskedelmi háború eszkalációjára utal

A Peking által bejelentett vizsgálat pedig a múlt héten az Európai Bizottság által kivetett júliustól élesedő, elektromos autókra vonatkozó vámokat követik.

Carlos Cuerpo spanyol gazdasága miniszter szerint hazája együttműködik az EU-val egy olyan megoldás kidolgozásában, mely elkerüli a kereskedelmi háborút, ám megvédi termékeit is a tisztességtelen versenytől. Véleménye szerint 

sem a kereskedelmi háború, sem a támogatási verseny nem engedhető meg 

és már most dolgoznak a szektort a helyzetből sérülés nélkül kivezető megoldásokon.

Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai vizsgálat nem jár azonnali következményekkel, az akár több mint egy évig is tarthat – írja a Reuters

Érdemes azonban felidézni, hogy az Európai Bizottság vizsgálata tavaly októberben indult, tehát Brüsszel kevesebb mint egy év alatt tudta bizonyítani a tisztességtelen versenyt. Tekintve az EU-s agrártámogatások léptékét, könnyen elképzelhető, hogy Kína is képes lesz gyorsan lezárni saját eljárását. Így 

az unió hiába tette meg a vámokat a nemzetközi kereskedelmi jog szabályai szerint válaszcsapás nélkül lehetővé tevő lépéseket. 

Ez csak azt eredményezi, hogy Peking is kénytelen több hónapot várni saját válaszának élesítésével.

A spanyol sertéshúsexport 20,3 százaléka tartott tavaly Kínába, ami 560,488 tonna terméket jelentett, igaz értékben ez csak a kivitel 13,7 százalékát adta – tehát a spanyolok máshová drágábban tudtak exportálni –, ami 1,2 milliárd euró – állítja a spanyol sertéságazati szövetség az Interporc. Ez a kínai sertésimport 21 százaléka szerintük.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.