Pénz- és tőkepiac

Ma fut ki a decemberi BUX

Ma fut ki a tőzsdén a decemberi BUX-lejárat, illetve a határidős részvénykontraktusok év végi terminjei. Az új tőzsdei szabályok szerint a lejáratkori elszámolóárat a délelőtt 10.20 és 11 óra között történt események határozzák meg. A szabad szakasz 16. percének első másodpercétől az 56. perc nulladik másodpercéig tart ugyanis a megfigyelt időszak. A 40 perc alatt számolt 480 indexértékből nem veszik figyelembe a legalacsonyabb és a legmagasabb hármat, a maradéknál pedig a számtani átlagot veszik, és így alakul ki a lejáratkori elszámolóár.
A határidős részvényeknél ugyanezen időszak alatt a legalacsonyabb és a legmagasabb 5 kötést nem veszik figyelembe, a maradéknál pedig a mennyiséggel súlyozott átlagárat számolják ki, mint lejáratkori elszámolóárat. A BUX-nál pénzügyi elaszámolás történik, a részvényeknél fizikai szállítás következik lejárat után.
Érdekesség, hogy a lejárati nap és az utolsó kereskedési nap megegyezik, tehát a nyitásban elvileg lehet üzletet kötni a néhány perc múlva kialakuló végső elszámolóárra fogadva, sőt elméletben annak kialakulása után akár zárásig lehet még kereskedni a kifutó instrumentumokkal.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek