Még e hónapban, legkésőbb májusban beadja alapítási engedélykérelmét a pénzügyi felügyelethez (PSZÁF) a Bank of China. A társaság akár már az idei harnadik. negyedévben megkezdheti működését, ha megkapja jogosítványait - nyilatkozták a hitelintézet munkatársai a Világgazdaság érdeklődésére.

A kínai állam 100 százalékos tulajdonában lévő mamutbank egyébként már 1997 óta működtet képviseleti irodát itthon. Eddig semmilyen igény nem is mutatkozott arra, hogy itteni tevékenységét esetleg bővítené. Pár hónapja azonban a hitelintézet felső vezetőiből álló delegáció járt Magyarországon a bankalapítás lehetőségét vizsgálva, ennek nyomán született a döntés a startról.

A Bank of China 2 milliárd forint jegyzett tőkével és egy budapesti fiókkal kíván elindulni itthon - tudta meg lapunk. Kis méretük ellenére már az első lépések megtételekor teljes lakossági és vállalati szolgáltatási palettát kínálnának, s az üzlet felfutásától függően további fiókok megnyitását sem zárják ki. A távol-keleti hátterű ügyfélkört nem tartják túl erősnek itthon, így a hazai és nemzetközi kliensekre is építenek.

A pénzintézet leendő menedzsmentjének élére - legalábbis az induláskor - kínai vezetőt neveznek majd ki (a képviseleti irodát jelenleg Su Hsziao Tung irányítja).

A világ 23 országában jelen lévő Bank of China 2001-ben 32,8 milliárd dollár saját tőkével, közel 400 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel és 2 milliárd dollár nyereséggel zárt. A bank Európában Frankfurtban, Milánóban, Luxembourgban, Párizsban és Londonban van jelen leánybankkal vagy fiókkal. Moszkvában és Kazahsztánban is működtetnek egy-egy önálló egységet, Közép-Európában viszont a budapesti lesz az első leánybankjuk. Elképzelhető tehát, hogy egy ez régiós központként is fukcionál majd. (BI)