Közel kétforintos gyengüléssel zárta a csütörtöki kereskedelmet a hazai fizetőeszköz a bankközi devizapiacon. A forint a napot szerdai szintje alatt 65 bázisponttal, 5,21 százalékon zárta a sáv erős oldalán.

A reggeli órák még a kurzus erősödését hozták, kora délelőtt azonban már fordulat következett az árfolyampályában. A befektetőket a Pénzügyminisztérium januári államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzése riasztotta el a további vásárlástól, amit a decemberi inflációs várakozások csak tovább erősítettek. A piac 5,6-5,8 százalékos adatot vár, amennyiben ennél jobb értéket közöl ma a KSH, a forint akár erősödhet is - vélik a piacon. Az ennél rosszabb érték azonban 270 forint fölötti eurókurzust is eredményezhet.

Az euró zárójegyzése tegnap 267,55/267,75 forint volt az egy nappal korábbi 265,70/265,90-os szint után.

Nagyot szakított a dollár a magyar és a nemzetközi piacokon is csütörtökön, a hazai fizetőeszközzel szembeni erősödése közel 3 forintos volt. A zöldhasú egysége 209,80/210,20 forint után 212 forint fölött ért.

A forintpiaci kamatok az állampapírhozamokhoz hasonlóan emelkedtek tegnap. Az elsősorban a hosszabb lejáratokra koncentráló tendencia 30-60 bázispontos emelkedést hozott. Az overnight ráta közel változatlan maradt 12 százalékos szintjén.

A német és a francia pénzügyi vezetés is az euró erősödése ellenében szólalt fel tegnap, így az euró több mint egyhetes mélypontra esett a dollárral szemben. A jen ugyanakkor továbbra is tartotta magát a dollárral szemben sőt, kismértékben erősödni is tudott tegnap. A zöldhasú egysége délután 106,6 jent ért az egy nappal korábbi 106,17-hoz képest.

Az euró árfolyama 1,26 dollár alá esett a nemzetközi piacokon. Az erősödés kedvezőtlen hatásait illetően a konszenzus erősödni látszik, a korábbi nyugodt felszólalásokat a lépéseket sürgető megnyilatkozások színesítették a héten. A változatlan amerikai kamatpolitika miatt várhatóan az euró irányzata sem változik.