A főbb európai és tengerentúli börzéken a vevők kerültek túlsúlyba, ami néhány kedvező vállalati gyorsjelentés számlájára írható, ráadásul úgy tűnik, a piaci szereplők ismét bizalommal tekintenek a gazdaság idei teljesítménye elé. A Budapesti Értéktőzsde is igazodott a nemzetközi trendhez, aminek eredményeként a BUX-nak sikerült a 10 ezer pontot is maga mögött hagynia.

Bár a Fed közelgő ülése óvatosságra intette a befektetőket, a főbb európai börzék indexei pluszban zárták a szerdai napot. A londoni FTSE-100 0,47, a párizsi CAC 40 0,25, a frankfurti DAX 0,38 százalékos erősödést produkált. Az Adecco 2,7 százalékot erősödött annak reményében, hogy további részletek látnak napvilágot a könyvelési szabálytalanságot illetően. A papír értékének egyharmadát vesztette el, miután két hete kipattant a botrány. Hat százalékkal növelte értékét az olasz Finmeccanica, miután a Merrill Lynch növelte a részvényre vonatkozó célárfolyamát. A biztosítók közül egy százalékot szedett magára az Aegon, a társaság vezetője ugyanis közölte: az olasz Parmalat-ügy nem érinti érzékenyen a társaság profitját. A német Allianz részvényeit 1,8 százalékkal mérsékelte az a hír, miszerint a JP Morgan kivette a papírt európai modellportfóliójából, s azt a brit Barclaysszal helyettesíti.

A budapesti börzemutató viszonylag nagy, 8,1 milliárd forintos forgalom mellett 1,87 százalékkal magasabban, 10 005,39 ponton zárta a szerdai napot. A blue-chipek kivétel nélkül emelkedtek. A Matáv 0,97 százalékkal 833 forintra, a Mol 1,37 százalékkal 6665, az OTP 1,94-dal 2950 forintra tornázta fel magát. A prímet a Richter Gedeon vitte el, 26 010 forintos záróára 3,83 százalékos drágulást takar. Nőtt a másik gyógyszergyár, az Egis kurzusa is, s mindössze 600 forint választja el már az öt számjegytől.

Jól kezdett a Wall Street is, a Dow Jones 0,25, a Nasdaq 0,18 százalékos pluszban állt lapzártánkkor. Jótékonyan hatott a Flextronics és Broadcom kurzusára a biztató negyedéves gyorsjelentés, az előbbi 8,7, az utóbbi 5,87 százalékot szedett magára.