Minimálisan mozogtak tegnap a főbb részvényindexek Európában. Az árfolyamok növekedésére fékezőleg hatott a német bizalmi index, amely két éve nem volt ilyen alacsony. A félvezetőgyártó Infineon gyorsjelentése is csalódást keltett, eredménye ugyanis elmaradt a várakozásoktól. A közszolgáltató RWE ugyan bővülő nyereségről számolt be, várakozásai azonban pesszimistának tűntek a befektetők szemében. A két részvény árfolyama ezért számottevően csökkent.

Újabb csúcsot döntött tegnap a Budapesti Értéktőzsde irányadó részvényindexe. A BUX 1,61 százalékos erősödést követően 13 770,80 ponton fejezte be a kereskedést, jelentős, 13,7 milliárd forintos forgalom mellett. A bővülés elsősorban a két húzópapír, az OTP és a Mol parádés teljesítményének köszönhető. A bankpapír 3 százalékos árfolyam-emelkedéssel történelmi csúcson, 5078 forinton zárt, míg az olajipari részvény értéke 3,2 százalékkal, 12 ezer forintra kúszott fel, amely szintén rekordnak számít. A száguldás azzal magyarázható, hogy a két társaságtól kitűnő gyorsjelentést várnak a befektetők. Gyengült viszont a két másik vezető papír kurzusa: a Matávé 1,9 százalékkal, 795 forintra, míg a Richteré 0,6 százalékkal, 22 220 forintra. A nap nyertese az FHB lett, amelynek gyorsjelentését szintén derűlátó várakozások kísérik. A második számú bankpapír ára 5,8 százalékkal, 11 950 forintra kúszott fel. A Rába gyorsjelentése kellemes meglepetést okozott, a papír kurzusa 5,7 százalékkal, 645 forintra drágult. A harmadik negyedéves eredményeit szintén tegnap publikáló Démász 1,5 százalékkal, 11 875 forintra értékelődött fel. A közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX 1,56 százalékkal, 1197,77 pontra erősödött.

Gyengültek a részvényindexek Amerikában, amelynek magyarázata továbbra is a Fed várható kamatemelése. A pesszimizmust csak fokozta, hogy a Marsh & McLennan nevű biztosítási bróker majdnem százszázalékos eredménycsökkenésről számolt be az ellene indított vizsgálat miatt elkülönített fedezet miatt.