Pénz- és tőkepiac

A magyar GDP többszörösét bukták el egy év alatt a britek

Példátlan vagyonvesztést szenvedtek el tavaly a brit háztartások az ingatlanpiaci és a tőzsdei árfolyamzuhanások miatt.

A Citigroup bankcsoport kimutatása szerint az ingatlanértékben és befektetésekben meglévő lakossági 2008-ban 17 százalékkal zuhant, ami azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 20 ezer, háztartásonként 45 ezer font (csaknem 15 millió forint) vagyon veszett oda.

A 25 millió brit háztartásra kivetítve ez több mint 1100 milliárd font (375 ezer milliárd forint) nemzetgazdasági szintű lakossági vagyonvesztésnek felel meg.

Michael Saunders, a Citigroup nagy-britanniai főközgazdásza, aki a kimutatást készítette, a The Sunday Timesnak elmondta: készpénzértéken számolva ez az eddigi legnagyobb brit vagyonveszteség, és - jóllehet ingatlanban lekötött, illetve értékpapírokban tartott vagyonokról van szó - nyilvánvaló, hogy a jelenség közvetlenül hat a lakossági költekezésre.

Ez a hatás máris erőteljesen látszik a brit gazdaság összteljesítményén.

A Brit Iparszövetség (CBI) új, minden eddiginél rosszabb prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték (GDP) visszaesése már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött, és hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2009 egészét recesszióban tölti.

Az iparszövetség most úgy számol, hogy a teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit GDP-érték összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a szervezet 3,3 százalékosra valószínűsíti.

A Nationwide, a legnagyobb brit lakástakarék-szövetkezet friss kimutatása szerint a nagy-britanniai ingatlanárak tavaly, országos átlagban 17,6 százalékkal zuhantak.

A súlyos ingatlanpiaci defláció - amely előtt az árak hosszú időn át évi 20 százalékot meghaladó ütemben emelkedtek - a legdivatosabb környékeket sem kíméli. A bankárok és alapkezelők körében közkedvelt londoni Kensington és Chelsea kerületben az átlagos ingatlanár tavaly májusban tetőzött 1,2 millió fonttal, az idén januárban azonban már alig haladta meg a 860 ezer fontot, vagyis egy-egy lakóingatlan ebben a városnegyedben átlagosan csaknem 340 ezer fontot - több mint 110 millió forintot - vesztett piaci értékéből nem egészen egy év alatt.

A Londoni Értéktőzsde irányadó árfolyammutatója, a FTSE-100-as - negyedszázados történetének legrosszabb évét zárva - 31,5 százalékkal zuhant tavaly, és az idei év eddigi szakaszában is további 15 százalékot vesztett.

A piaci árfolyamveszteségek az Egyesült Államokban is példátlan lakossági vagyonvesztést okoztak.

A Moody''s Investors Service nemzetközi hitelminősítő adósságpiaci folyamatelemző szolgálatának - Moody''s Credit Trends - legutóbbi londoni kimutatása szerint 2007 utolsó negyede és 2008 utolsó negyede között az amerikai háztartások vagyona összesítve nettó 11 200 milliárd dollárral, 17,9 százalékkal zuhant.

A piaci árfolyamzuhanások okozta vagyonvesztés globális szinten is példátlan.

A Financial Times a minap - az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) számításait ismertetve - azt írta: a világgazdaság egy teljes évi GDP-értékének megfelelő összeggel zuhanhatott eddig a befektetési eszközök globálisan összesített értéke a pénzügyi válság miatt. A londoni gazdasági napilap által idézett kimutatás szerint a pénzügyi termékek piaci értékvesztése meghaladhatta az 50 ezer milliárd dollárt; ez hozzávetőleg egy évi globális GDP-érték.

gazdasági válság pémzügyi válság veszteségek britek
Kapcsolódó cikkek