Pénz- és tőkepiac

Venezuela leértékelte fizetőeszközét

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette pénteken, hogy leértékelik a nemzeti fizetőeszközt, a bolívart, és a felhasználástól függően két, a kormány által megállapított átváltási árfolyamot vezetnek be a dollárra vonatkozóan.

Chávez tévébeszédében bejelentette, hogy a kormány által elsődleges fontosságúnak ítélt tranzakciók esetében ezentúl 2,60 bolívart fog érni a dollár, más esetekben viszont az átváltási árfolyam 4,3 lesz. A kedvezőbb árfolyamot élelmiszeripari, egészségügyi és iskolai termékek, gépészeti, illetve a gazdasági fejlődést szolgáló berendezések forgalma esetén állapítják meg. A kedvezőtlenebb árfolyam gépkocsik, távközlési termékek, számítógépek, alkohol és dohánytermékek forgalmazására vonatkozik.

Venezuelában 2003-tól 2005-ig kétszer értékelték le a nemzeti valutát, de azóta rögzített volt a kurzusa, 2,15-os árfolyamon jegyezték a dollárhoz képest. A nemzeti fizetőeszközt azonban széles körben túlértékeltnek tartották, és a feketepiacon jóval magasabb áron folyt a közel 6 bolívart fizettek egy dollárért. A pénteki bejelentése révén 17, illetve 50 százalékkal csökken a bolívar árfolyama a dollárhoz képest.

Hugo Chávez azt mondta, hogy a kormány beavatkozik a busás hasznot hozó feketepiacon is, ahol eddig a hivatalos árfolyam közel harmadán jegyezték a nemzeti fizetőeszközt.

A bolívar leértékelése valószínűleg növelni fogja az állam olajipari bevételeit, és segíti majd a helyi exportőröket, de nyomás alá helyezheti a termékárakat. A latin-amerikai államok közül tavaly a recesszióban tengődő Venezuelában volt a legmagasabb, 25,1 százalékos az és a bolívar leértékelése tovább ronthat a helyzeten.

Az OPEC-tag Venezuelában a közel felét az olajipari bevételek teszik ki, és az ország exportjának közel 90 százaléka olajkivitelből származik.

Venezuela fizetőeszköz Chavez
Kapcsolódó cikkek