Pénz- és tőkepiac

Tovább esik az euró, aggódnak a befektetők

Szerdán az amerikai részvénypiac az európai gazdasági lassulás feletti aggodalom és a márciusi fogyasztói árindex meglepő csökkenése miatt hanyatlott.

Szerző: Tradenet Global

A nap pozitív hangulatban kezdődött a pletykák hatására, melyek szerint az Európai Központi Bank intervencióra készül a hányattatott euró zuhanásának megfékezése érdekében. A pletyka azonban nem nyert bizonyítást a nap közben, így a részvények újra pirosba kerültek, az euró újabb négyéves mélypontra került a dollár ellenében. Az amerikai zárást követő ázsiai nyitva tartás alatt az euró egyébként számottevően erősödött, így a pletykák nem feltétlenül alaptalanok.

Az európai banki beavatkozás és a szerdától életbe lépő német short-tilalom nem igazán bátorította fel a befektetőket a piacra való belépésre. A piac esését a gyártói szektor vezette az energiaszektorral karöltve. A Caterpillar (CAT $61.47) -2.73%-ot, a Boeing (BA $66.21) -2.24%-ot esett. Az egészségügyi és a telekommunikációs részvények voltak a nap nyertesei. A Dow Jones ipari átlagban listázott Merck (MRK $32.79) +1.35%-ot erősödött.

A Dow Jones 69 pontot esett (-0.63%), így 10 444 ponton zárt. Az S&P 500 index 6 ponttal lejjebb (-0.51%) végzett 1115 ponton. A NASDAQ 19 pontot gyengült (-0.82%), így 2298 ponton zárt. A NYSE forgalma 1.62 milliárd volt. 660 papír emelkedett, 2424 pedig esett; 12 ért egyéves csúcsra, 37 pedig egyéves mélypontra.

Angela Merkel német kancellár az euró veszélyeztetettségére figyelmeztetett, és kijelentette: „Ha az euró megbukik, Európa is elbukik.”Az elemzők véleménye szerint a frissen bevezetett shortolási tilalom aligha lesz eredményes. A német kancellár nagy belső politikai nyomás alatt van a hatalmas görög segélycsomag mellett való kiállása miatt. A sort-tilalom csupán egyike a szigorító intézkedéseknek, melyek segíthetnek a hatalmas összeg kigazdálkodásában.

Az európai részvénypiacok a német short-tilalom hírére hanyatlottak, kétheti mélypontjukra kerülve. Az esést a bankrészvények vezették.

A nyersolaj ára 69 dollár alá esett, miután napvilágot látott a legfrissebb készletadat az amerikai olajkészletekről, melyek 200 ezer hordóval nőttek a múlt héten, mely a vártnál alacsonyabb szám.

Az arany ára tovább csökken, már 1200 dollár alá esett unciánként, pedig mostanában ért új történelmi csúcsra 1250 dolláron.
 


S&P 500 (SPY)

A kereskedés jó hangulatban kezdődött, de az újabb európai fejlemények hatására ez veszteségekbe fordult, és a nap folyamán a veszteség tovább növekedett. A hanyatlás legmélyebb pontján az index megérintette a 200 napos mozgóátlagot, ahol megjelentek a vevők, és az utóbbi másfél óra veszteségeit közel nullára tudták feltornászni. Ám a kereskedés vége felé az index újra begyengült, és a nyitóár környékén végzett.

A napi charton egy Spinning Bottom Doji gyertya rajzolódott ki az EMA200 szintjén. A gyertya elhelyezkedése tehát még nagyobb jelentőséget ad a gyertyának. Az utóbbi hetek agresszív esésének korrekciója ezen a ponton várható. Az index nyitva hagyott egy lefelé gap-et 116 pont körül, így ez lehet a korrekció célára.

Az index 5.75 pont, 0.51% eséssel 1115.05 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A kereskedés elején az index pirosban kezdett, de hamar pozitívba fordult. Úgy tűnt, az index korrekcióba kezd. Azonban az európai tőzsdék esése rossz hatással volt a technológiai részvényekre, és volt olyan pillanat, amikor azok 2%-os mínuszban voltak. Itt megérkeztek a vevők, és két órán belül majdnem teljesen eltűntették a veszteséget. A zárás felé azonban újra hanyatlás indult meg.

Az index 18.89 pont, 0.82% mozgással 2298.37 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor megkísérelte megállítani az áprilisi 405-ös csúcs óta tartó hanyatlását. Az esés szerdán megállt, és az index a piros tartományból a nap végére zöldbe került, bullish Spinning Bottom gyertyát rajzolva, ami emelkedésbe fordíthatja a szektort.  A szektor 1.99 pont, 0.57% változással 350.84 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor megközelítette az 50 pontos támaszt, melyet a piac 2 héttel ezelőtti összeomlása óta nem láthattunk. Ebédidőben azonban megérkeztek a vevők, trendet fordítottak, és az index a nyitás körüli szinteken zárt. Ebből a szemszögből tehát jelentős esélye van egy korrekciónak. Az első célpontunk 54 pont, az EMA20 szintje. Amennyiben az EMA50 letörne, az index tovább hanyatlana az EMA200 felé.

Első támasz: 50 pont

Az index -0.35% mozgással zárt.

Biotech ($BTK)

A biotech szektor, ami ez idáig a vezető ágazat volt, két hét alatt elveszítette a növekményei kétharmadát. Az elmúlt két hétben a szektor korrigálta agresszív zuhanását, de a korrekció múlt csütörtökön megállt. A korrekció valószínűleg folytatódni fog.

A szektor az EMA200 fölött kereskedik, ami 1011 ponton szolgál támasszal.

A szektor 0.79 pont, 0.07% mozgással 1084 ponton zárt.

 

arany Dow Jones chipszektor Merkel Caterpillar short nyersolaj euró EMA200 részvénypiac Boeing
Kapcsolódó cikkek