Pénz- és tőkepiac

Újra félni kezdhetnek a befektetők

Az amerikai részvénypiac csütörtökön volatilis kereskedés közepette élesen emelkedett. A Dow Jones +2.85%-kal, az S&P500 index +3.29%-kal, a NASDAQ pedig +3.73%-kal került feljebb.

Szerző: Tradenet Global

„A részvény- és árutőzsde április 23 óta tartó zuhanása egyelőre elég volt a piacnak, legalábbis addig, míg ki nem derül, mi is az európai mentőcsomagok igazi ára a gazdaság számára. Jelenleg inkább emelkedésre és támaszok kiépülésére számíthatunk, amíg felszínre nem kerülnek a mélyebb szerkezeti problémák, amik a befektetők félelmeit újra felkelthetik a globális növekedés miatti aggodalommal kapcsolatban.” – mondta John Stoltzfus, a Ticonderoga Securities vezető stratégája a CNBC-nek.

Tegnap a piac egy jelentős gap up-pal kezdett, ezután kis tartományban mozgott a nap hátralevő részében, amikor is az utolsó fél órát tekintve áttörte a Spy a 110 pontos határt és új napi csúcson zárt. A piac fellélegzett arra a hírre, miszerint Kína a pletykák ellenére nem tervezi befektetései kivonását Európából. 

Ma van május utolsó kereskedési napja az amerikai piacon, mivel hétfőn a az ünnepnap miatt zárva tart. Így egy lassú, nyugodt kereskedési napra számíthatunk.

S&P 500 (SPY)

A részvények felfelé gap-pel nyitottak, és lendületüket a nap folyamán is megtartották. A piac az EMA200 110.34-es értéke fölé került.

Az index +3.29%-ot száguldott.

NASDAQ (QQQQ)

Egész nap a NASDAQ volt a piac ösztönzője és vezetője. A szektor húzóereje a NTAP volt +17.7%-os emelkedésével, a vártnál jobb gyorsjelentés közzététele után.

Az index +3.73%-ot erősödött.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor megkísérelte megállítani az áprilisi 405-ös csúcs óta tartó hanyatlását. A két hete történt pánik a szektort az EMA200 338 pontos értékéig nyomta le, ahol a vevők visszatértek, és visszakorrigálták az árfolyamot a szokásosnak tekinthető EMA20 és EMA50-ig 370 ponton.

Az index pillanatnyilag a 200 napos mozgóátlag 338.83-as értékén kereskedik. Ez a szint eddig biztonsági hálóként működött, és megakadályozta az index további hanyatlását.

A szektor +5.17%-ot drágult.

Bankok ($BKX)

A bankrészvények pontosan a középső ellenállási pont 50.5-ös értékéig emelkedtek, ahol megfordult a trend, és az index napi mélypontig gyengült és ott is végzett. A napi chart egészen kedvező képet mutat, hiszen az index még mindig az EMA200 indikátor 48.22-es értéke fölött kereskedik. Ez az indikátor támogatta az indexet február elején is, ahonnan a szektor 33%-or emelkedett az áprilisi csúcsokig.

Az index +4.11%-ot emelkedett.

Biotech ($BTK)

A két napja az EMA200-on formált gyertyaalakzat még mindig kedvezőnek tűnik, és amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után.

A szektor +2.21%-ot drágult.


chipszektor spy befektető Nasdaq Dow
Kapcsolódó cikkek