Pénz- és tőkepiac

Nehéz hét a nyaralni készülő tőzsdei kereskedők mögött

A Wall Street vezető indexei a múlt héten a pénteki enyhe emelkedések kivételével minden nap estek. A Dow Jones heti zuhanása 2.8%, a S&P500-é 3.5%, a Nasdaq pedig 3.8%-kal került lejjebb. A tőzsdei kereskedőknek nehéz hetük volt, és csupán péntekre a bankreform kidolgozására sikerült kiizzadni némi emelkedést, még ha kicsi forgalmak mellett is történt az.

A nagyobb képet megnézve a kereskedők hamarosan nyaralni mennek. A negyedéves jelentések szintén közelegnek.

Az S&P500 index mindhárom fontos mozgóátlag alá szakadt, tehát már az EMA20, EMA50 és EMA200 szintjeit is letörte. A hanyatlás egy kilencedik hónapja formálódó Head&Shoulders (Fej és vállak) alakzat jobb vállának befejezése lehet.

Ha az index tovább gyengül, és a több hónapos támaszvonalra esik 1035-1040 pontnál, akkor jelentős gyengülésre nyílik esély. A zuhanásokat általában a bikák rövid életű erőlködése előzi meg.

Az index válaszút előtt áll. Néhány napon belül kiderül, hogy a várt letörés éles zuhanás formájában történik az előbb említett támaszvonalról, vagy néhány hamis felfelé korrekció következik-e, melynek során az esésre játszóknak lehetnek meleg napjai.

Pénteken az index az 1060-1070-es szint fölött zárt. Ez az utolsó támasz a nagy letörés előtt, ahol négy napi hanyatlás után egy időre megállt az árfolyam. Ez azt a benyomást keltheti, hogy „short-squeeze” történhet a nagy szakadás előtt, vagyis a kényszer-visszavásárlások miatt az árfolyam hirtelen felpattanhat.
 
Az 1030-1040-es támaszt a piac négyszer tesztelte. A kérdés csak az, hogy az index végül letöri-e ezt a szintet.

Mi várható a héten a Wall Street-en?

A legnagyobb figyelmet a héten a pénteken megjelenő júniusi munkanélküliségi adatok kapják. A vásárlói bizalmi index kedden jelenik meg. A szerdai nap a negyedév utolsó kereskedési napja, ami aktivitást válthat ki a portfolió-menedzserek körében, akik negyedévente számolnak be ügyfeleiknek az általuk kezelt befektetések összetételéről és teljesítményéről.

S&P500 Head&Shoulders Wall Street
Kapcsolódó cikkek