Pénz- és tőkepiac

Újra itt a vannak a Lehmant idéző napok

Az európai értékpapírok pénteken további tőzsdei kurzuscsökkenést szenvednek el. A Reuters szerint a befektetők most már rendszerszintű bankválságtól tartanak amellett, hogy megmaradta feszültség az amerikai állam finanszírozásával kapcsolatban is.

A FTSE Eurofirst Index e hónapban már 15 százalékot esett, és elképzelhető, hogy a legnagyobb havi veszteséget mutatja fel 1997 óta. Az S and P 500 határidős index pedig 0,8 százalékot esett Ázsiában.  A japán Nikkei 225 index 2,1 százalékkal zuhant, a koreai KOSPI index több mint 6 százalékkal és a tajvani tőzsdeindex pedig 4 százalékkal. 

A Reuters megjegyzi, hogy az euróövezetben kialakult válság megfertőzheti a térség pénzügyi rendszerét és nyomást gyakorolhat a rövid távú finanszírozást nyújtó piacokra, egyes európai bankokat arra kényszerítve, hogy magasabb kamatokat fizessenek az amerikai dollárkölcsönök után, felidézve a 2009-es évek végének sötét napjait. A brit hírügynökség szerint mindez arra emlékeztet, amikor a Lehman Bothers amerikai befektetési bank összeomlása után elfogyott a finanszírozás a piacról.

"Egyértelmű, hogy az euróövezetben működő bankok nehezen tudnak pénzt előteremteni" - fogalmazott Joe D’Angelo, a Prudential Fixed Income ügyvezető igazgatója, aki 50 milliárd dollárnyi eszközt felügyel. Az Octopus Investments vezetőjének megfogalmazása szerint azért pánikolnak a befektetők az európai bankok miatt, mert a pénzintézeteket az európai kormányok finanszírozzák, viszont most már az államok finanszírozási sem feltétlenül biztosított.

Az amerikai dollár közben szerényen erősödött Ázsiában, mivel a befektetők a csökkenő hozam ellenére az erősödő amerikai kincstárjegyek biztonságába menekültek. "Továbbra is feszültségek vannak az ázsiai devizaswap piacokon, ahol a befektetők dollárt adnak el, majd határidős dollárt vásárolnak, hogy némi rövid távú amerikai dollárfinanszírozáshoz jussanak" – mondta Frances Cheung, a Crédit Agricole stratégiai kérdésekkel foglalkozó szakértője.

Lehman dollár tőzsde befektető árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek