Pénz- és tőkepiac

A svájci jegybank legyőzte a piacot, és nyereséges lett

Az arany- és devizatartalékok felértékelődésének és a jegybanki műveletek kedvező hatásának köszönhetően 16,9 milliárd svájci frank nyereséggel zárta az első három negyedévet a svájci jegybank - közölte a szervezet a konszolidált eredményeit szerdán.

A devizaügyletek nettó eredménye 10,3 milliárd frankot tett ki a januártól szeptemberig tartó időszakban. Az első félévben ez a szám még 6,5 milliárd frank volt. Az aranytartalékok felértékelődése 6,2 milliárd frankkal növelte a nyereséget az első kilenc hónapban, míg a frankpozíciók nyeresége 95 millió frank volt - tájékoztatott a jegybank.

A svájci jegybank mérlegfőösszege szeptember végére - az év elejéhez képest - 158 milliárd frankkal 509 milliárd frankra nőtt. Az összeg elsősorban az euró frankárfolyamára meghirdetett árfolyamküszöb fenntartásához kapcsolódó műveletek miatt emelkedett - írták.

A jegybank 2011 szeptemberében 1,20-as szinten árfolyamküszöböt állapított meg az euró/frank-kurzusra. Előzőleg ugyanis a frank oly mértékben erősödött az euróhoz képest, hogy az a svájci döntéshozók szerint már az ország gazdaságának kilátásait rontotta. A frank felértékelődése elsősorban azért történt, mert befektetők az euróövezeti válság közepette jelentős keresletet mutattak a biztonságosnak vélt deviza iránt, és rendre frankra váltották euró-, illetve dollárvagyonukat.

A jegybank a szerdán közzétett adatok szerint devizatartalékának 48 százalékát tartotta euróban, ami lényegesen kisebb a június végi 60 százalékos aránynál. Ez elemzők szerint arra utal, hogy a szervezet kevesebb piaci műveletet hajtott végre az árfolyamküszöb fenntartása érdekében.

A svájci jegybank dollártartalékainak aránya mindeközben 22 százalékról 28 százalékra nőtt.

 

Svájc árfolyamküszöb SNB árfolyam jegybank
Kapcsolódó cikkek