Pénz- és tőkepiac

MARK: tárgyalnak a bankok

Már több bank is tárgyal a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanportfóliója eladásáról a MARK Zrt.-vel, ám a szereplők egy része saját úton járna.

Több nagy hitelintézet is tárgyal a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanportfóliója értékesítéséről a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-vel, ugyanakkor a piaci szereplők egy része úgy döntött, hogy önállóan adja el a rossz elemeket – derül ki a hitelintézetek lapunknak adott válaszaiból.

A tárgyalás szakaszában jár a Raiffeisen Bank is, amelynek vezérigazgatója, Heinz Wiedner nemrég közölte: tavaly nagy összegben értékesítettek rossz hiteleket különböző piaci szereplőknek, idén elkezdték a tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Bank alapította MARK Zrt.-vel, de még tárgyalnak, és most nehéz lenne megmondani, fognak-e értékesíteni rossz hiteleket a jegybanki eszközkezelőnek. Az OTP Banknál szintén a tárgyalások eredményétől tették függővé, hogy részt vesznek-e a MARK programjában: Bencsik László vezérigazgató-helyettes az éves eredmények közzétételekor úgy nyilatkozott, hogy a társaság kereskedelmi ingatlanhitelek átvételére vonatkozó ajánlatát piaci alapon értékeli majd a bank, kérdés, hogy az árban meg tudnak-e állapodni.

Az FHB Banknál viszont úgy tájékoztatták lapunkat, hogy jelen formában a MARK Zrt. célcsoportjába nem tartozik bele a hitelintézet, mivel az FHB vállalati portfóliójának minősége továbbra is kiemelkedő, a nem teljesítő (NPL) arány mindössze 3 százalék körül alakult 2015 végén. „Felkészült vállalati work out területünk a nagyon kicsi elemszámnak köszönhetően maximális hatékonysággal kezeli az ilyen ügyleteket” – hívták fel a figyelmet a pénzügyi szolgáltatónál.

Az FHB-n kívül több olyan hitelintézetről is lehet tudni, amely nem kíván részt venni a most induló programban. Az Erste Group szóvivője a közelmúltban úgy nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy az Erste inkább külön-külön, darabonként értékesíti a nem teljesítő eszközöket a piacon, mint hogy egyben átadja a teljes portfóliót az eszközkezelő társaságnak. A rossz hitelek állománya – tette hozzá Carmen Staicu – gyorsan csökken a kedvező piaci körülményeknek köszönhetően. Korábban pedig a K&H Bank és a Budapest Bank is kizárta a programban való részvétel lehetőségét.

A MARK korábbi tájékoztatása szerint a jóváhagyott vásárlási feltételrendszernek megfelelő eszközökkel rendelkező pénzügyi intézményeknek – pont a tegnapi naptól számítva – három hónap áll rendelkezésükre, hogy regisztráljanak a programba. Ezután további 12 hónap alatt kell megoldani, hogy az értékelési folyamatot lezárják, és a bankok a MARK által tett ajánlatot elfogadják. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a MARK a feltételeknek megfelelő összes portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz. A Mark három üzletága 300-500 eszköz kezelésére készül a portfólióépítés időszakában. Fontos megkötés, hogy a bankok csak teljes portfóliójukat ajánlhatják fel, egyes eszközöket nem. A hiteleknél 500 millió, az ingatlanoknál pedig 200 millió forint az alsó limit bruttó értéke.

mark
Kapcsolódó cikkek