Pénz- és tőkepiac

Nagyot ugrik idén a felügyeleti bevétel

A szolgáltatók megerősödését, a növekvő kockázatokat és az ellenőrzési munka komplexitását hivatott finanszírozni a felügyeleti díj emelése, amelynek mértéke a becslések szerint elérheti a 40 százalékot.

Jelentősen megemelkedtek az év elejétől a felügyeleti díjak, amelyeket a pénz- és tőkepiaci szereplőknek kell fizetniük a törvény értelmében a szabályszerű működésüket ellenőrizni hivatott Magyar Nemzeti Banknak (MNB). A parlament tavaly ősszel döntött arról a jogszabályról, amely a jelentős emelést lehetővé tette a prudenciális ellenőrzést ellátó jegybank számára.

A Világgazdaság megkeresésére az MNB arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotók az elmúlt években átalakult kockázatokhoz és az – uniós és hazai szabályozásoknak, elvárásoknak megfelelő – intenzívebb felügyelési feladatok ellátásához az inflációarányos, az ügyfelek biztonságát és a pénzügyi stabilitást szavatoló felügyeleti díjak bevezetéséről hoztak döntést.

Miközben a piaci szereplők a pénzügyi válság óta jelentősen bővültek, a nettó felügyeletidíj-bevétel mára mintegy 18 százalékkal kisebb lett, mint a pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben volt

– emlékeztetett a jegybank.

Fotó: MNB illusztrációk

Való igaz, az akkor még az MNB-től külön álló Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2007-ben még 12,7 milliárd forintnyi felügyeleti díjat szedett be, míg 2018-ban 10,45 milliárd forint folyt be ilyen címen az MNB-be.

A listát böngészve látható, hogy minden felügyelt terület kisebb hozzájárulást fizet, mint a válság előtt, ugyanakkor szembetűnő, hogy az összevetést nagyban torzítja, hogy 2007-ben a tőkepiaci területen rekordösszegű, 3,1 milliárdos felügyeleti díj folyt be, amit azóta sem közelített meg a piac: 2018-ban 1,85 milliárdos volt a befizetés a terület cégeitől.

Ha 2008-cal vetjük össze az összegeket, akkor a 2018-as felügyeleti díjak már 300 millióval meghaladják az akkori 10,13 milliárdos összeget.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

felügyeleti díj 2020 felügyelet drágulás MNB
Kapcsolódó cikkek