Pénz- és tőkepiac

Erőt gyűjt a kitöréssel kacérkodó olaj árfolyama

Azok után, hogy a tavalyi év rendkívüli izgalmakat hozott az olaj árának alakulásában, sokáig úgy tűnt, hogy 2021 a megnyugvásról és a stabil árakról szól majd. Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt még azon tanakodtunk, hogy hogyan fordulhat elő negatív olajár, aztán az év végére már az volt a téma, hogy 50 dollár felett kialakulhat az egyensúlyi árazás egy ilyen viharvert időszakban.

Végül a tényleges stabilizálódás a 60 dolláros érték felett következett be, de alig fél év nyugalom után ismét van miért odafigyelni a fekete arany mozgására.

Az ármozgató tényezők között az első természetesen a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés és az ebből való kilábalással kapcsolatos várakozások. A gazdaság újraindulása, illetve felpörgése a világ számos területén jól alakult, és a tényleges kereslet az olaj iránt folyamatosan növekedett. Ugyanakkor az árazásban még mindig inkább a jövőbe vetett hit jelent meg, hiszen a nemzetközi repülőjáratok sűrűsége még meg sem közelíti a 2019-es szintet. Viszont aki régóta foglalkozik a tőzsdékkel és a befektetési piacokkal, jól tudja, hogy az árfolyamokban legtöbb esetben már a várakozások jelennek meg, és nem az éppen aktuális piaci helyzet, vagyis a legutóbbi lendületet az olajnak az adta, hogy az oltások gyors terjedésével szemmel látható közelségbe került a pandémia vége.

Ugyanakkor az árfolyam alakulásában vagy inkább alakításában fontos szerepet játszik az OPEC, amely a legfontosabb olajtermelő országokat fogja össze, és próbálja irányítani a piac kitermelési oldalát, hogy a kínálat és kereslet közötti egyensúly ne boruljon fel teljesen. Ennek volt az eredménye, hogy tavaly többször is a kitermelés visszafogásában állapodtak meg ezek az országok, hogy igazodjanak a gazdasági lassulás ­miatt csökkenő kereslethez. Ugyanakkor az idei év elején már ezeknek a csökkentéseknek a folyamatos feloldásáról szóltak a megbeszélések, ami miatt sokáig kérdéses volt, hogy fenntartható-e az egyensúly, vagy újra túltermelés alakul ki.

Az árakból és az olajtartalékokról szóló adatokból egyelőre úgy tűnik, hogy az OPEC jól szervezte meg a termelési korlátozásokat, illetve azok elengedését, ezért is maradhatott az árfolyam stabilan 60 és 70 dollár között az utóbbi hónapokban.

Fotó: Shutterstock

Időközben azonban megjelent egy új fenyegetés is az olajkitermelők számára, mégpedig Iránból, hiszen a közel-keleti ország egyre nagyobb erőfeszítéseket tett, hogy megállapodjon az Egyesült Államokkal, amivel megszüntethetné az érvényben lévő szankciókat.

Irán szerepe azért fontos, mert csaknem napi 3 millió hordó kitermelésére is képes, ha az exportja nincs szigo­rúan korlátozva. Vagyis a szank­ciók esetleges feloldásával számottevő kínálati plusz érkezhet a piacra, amit egyáltalán nem biztos, hogy az OPEC-országok tudnának vagy akarnának kompenzálni.

Irán mellett Oroszország szerepe is izgalmas, hiszen a világ második legnagyobb kitermelője sokszor rugalmasan kezeli az olajszervezettel kötött megállapodásokat. Májusban például átlépte a napi tízmillió hordós termelést, miközben ennél jó 10 százalékkal kisebb kvótát határoztak meg számára.

Mindezekkel ellentétben az olaj árfolyamgrafikonja egyre erősebb jelzéseket ad egy kitörésre, amely alapvetően határozhatja meg a következő hónapok mozgását. Mivel az olaj az egyik legfontosabb termék az árupiacok kínálatában, a befektetők és a spekulánsok is előszeretettel „találják meg”, így nem meglepő, hogy itt is érdemes nagy figyelmet fordítani a technikai elemzésre.

Márpedig ennek alapján a Brent esetében 70 dolláros értéknél olyan ellenállás húzódott sokáig, amelynek az áttörése a korábbi emelkedő trend folytatódását eredményezheti.

Annak ellenére tehát, hogy a fundamentumok sok szempontból megosztók lehetnek, és számos olyan pontjuk van, amely akár veszélyeztetheti is az olaj árfolyamának további emelkedését, a technikai elemzés olyan erős jelzést adott az elmúlt napokban, hogy sok követője lehet, és ezáltal önbeteljesítő módon hozhatja el az olajár további emelkedését.

olajárak olaj Irán Brent
Kapcsolódó cikkek