A vártnál is jobban lassult a kínai gazdaság. A legtöbb soron alulmúlták a várakozásokat a szerda hajnalban érkezett augusztusi adatok. 

Fotó: Shutterstock

Az ipari termelés a várt 5,8 százalék helyett 5,3-del bővült éves bázison, a kiskereskedelmi forgalom a várt 7 helyett csupán 2,5 százalékkal. A munkanélküliségi ráta változatlanul 2,7 százalékon áll, az állóeszköz-beruházások volumene 8,9 százalékkal emelkedett, itt 9 százalékos növekedésről szólt a konszenzus. A lakásárak emelkedése mérséklődött, a júliusi 4,6 után 4,2 százalékkal éves összevetésben.

Mivel Kínában továbbra is a zéró tolerancia elve érvényesül a járványkezelésben, a következő hónapokban is bizonytalanul alakulhat a kiskereskedelem és az ipari termelés, a hatósági korlátozások jelentős fennakadásokat okozhatnak 

– emelték ki az Equilor elemzői. 

A Wall Street Journal szerint 

még mindig kényelmesen elérheti Kína a 6 százalékos éves GDP-növekedési célt, hiszen az első fél évben 12,7 százalékot teljesített. 

Ugyanakkor aggodalomra adhat okot az ingatlanberuházások lassulása, ami a gazdaság egyik motorja. Ennél is szembetűnőbb  a kiskereskedelem gyengélkedése. Mert ennek a szektornak kulcsszerepe lenne az egészségtelenül exportvezérelt kínai gazdaság átállításában, hogy a súlypont a belső fogyasztás irányába mozduljon.