Rekord negyedéves profitot ért el a harmadik negyedévben a Richter. Az év hátralévő részére megemelt prognózissal fordulnak rá, a dolgozókra pedig védettséghez kötött munkavégzés vár.

Nettó profitsoron pozitív meglepetéssel szolgált a hétfőn éjjel publikált harmadik negyedéves Richter gyorsjelentés, a részvénypiaci reakció azonban kevésbé tükrözte a közölt eredményeket, az árfolyam a pénteki záróár közelében oldalazott kora délután. Pedig a menedzsment további jó hírekkel is szolgált, a reggeli sajtótájékoztatón Orbán Gábor vezérigazgató bejelentette, hogy az éves konszolidált árbevétel (euróban értve) 7-8 százalékkal nőhet 2020-hez képest. Az eddigi prognózis 5 százalékos emelkedésről szólt. A vezérigazgató a bruttó fedezeti hányadot 55,5 százalékra várja (ez nem módosult), míg az üzemi eredmény marzs megegyezhet a tavalyi 20,3 százalékkal, a javított árbevételi kilátások ismeretében ez is pozitív módosításként értékelhető. Hozzátette azonban, az új célszámok teljesülésének feltétele, hogy a devizaárfolyamok ne mozduljanak el érdemben a Richter szemszögéből kedvezőtlen irányba, s a hazai Covid-vírushelyzet ne térjen vissza a tavaly téli szintekre.

Fotó: Róka László

A VG kérdésére Orbán Gábor azt mondta, hogy a 2021-es eredmény terhére esedékes rátára úgy tesz majd javaslatot az igazgatóság felé, hogy az az adózott nyereség 25-40 százalékos sávja között maradjon. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy az amerikai partnerüktől (AbbVie) mérföldkő kifizetést várnak akkor, amikor a chicagói gyógyszergyártó 2022 első felében benyújtja az engedélykérelmet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a cariprazine használatát kiterjesszék a major depresszió kiegészítő kezelésére.

Az akvirálható gyógyszerportfóliókat folyamatosan vizsgálják, ugyanakkor teljes cégek felvásárlásától sem riadnak vissza. Bár az utóbbi időben a specialty pharma portfólió vásárlások kaptak nagyobb visszhangot, a cég az általa gyártott és forgalmazott generikus termékek körét is szívesen bővítené, bár utóbbiban kisebb a merítési lehetőség.

Az Erste elemzője hírlevélben úgy értékelt, hogy alapvetően a várakozásoknak megfelelő volt az eredmény, egyedül a volatilis pénzügyi soron láthattunk kivételt. A nyereség zömét továbbra is a gyorsan növekvő cariprazine értékesítést hozta, emellett pedig jól teljesített a megújuló portfólió is – írták.

A beszámoló szerint

az összes árbevétel közel 15 százalékkal 157,5 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben, a bruttó fedezet pedig 11 százalékkal 85,7 milliárd forintra növekedett.

10,6 százalékkal javult az üzemi eredmény és meghaladta a 33 milliárd forintot. Pénzügy soron 6,5 milliárd forintos plusz keletkezett a tavalyi 4,5 milliárdos veszteség után. Az adózott eredmény 38,2 milliárd forint volt, ami 69 százalékos előrelépés és új negyedéves csúcs.

A vállalat kiemelt termékének (Vraylar) forgalmazása után 93,9 millió dollár royalty-t fizetett az AbbVie gyógyszergyártó a Richternek, ez 38 százalékkal több mint egy éve. Ezzel továbbra is az Egyesült Államok maradt a Richter fő piaca. Ugyanez a készítmény – máshol Reagila néven – mindösszesen 46 országban volt elérhető világszerte, azon országok többségében, ahol létezik gyógyszertámogatási rendszer, felkerült a támogatott termékek körébe. A Reagila a negyedév során 3,2 millió euróval járult hozzá a konszolidált árbevételhez.

A főbb mutatók közül a harmadik negyedévben a bruttó profitmarzs 54,4 százalék , míg az EBIT-hányad 21 százalék volt.

Kötelező lesz az oltás a dolgozóknak

A világjárvány negyedik hullámával összefüggő növekvő esetszámra való tekintettel, élve a magyar kormány által adott felhatalmazással a Richter vezetősége kötelezővé teszi az oltást valamennyi magyarországi munkavállalója számára. Ezt a sajtótájékoztatón azzal magyarázták, hogy nem kockáztathatják meg, hogy a termelési egységekben fertőzés-gócpontok alakuljanak ki, veszélyeztetve a munkatársak egészségét, valamint a gyártás folytonosságát.