Pénz- és tőkepiac

Az omikron-variáns szele hajtja a Sartorius vitorláját

Igen erős kitörés látható a Sartorius részvényénél, az egészségügyi szektorhoz köthető vállalat ugyanis az omikron vírusvariáns megjelenése óta valósággal szárnyal a piacon.

A járvány elleni védekezésben tapasztalt negatív fejlemények újra ráirányítják a figyelmet a Sartoriushoz hasonló, egészségügyi, laboratóriumi szolgáltatásokra szakosodott biotechnológiai cégekre.

Az árfolyam sokáig a 600 eurós szintet nem tudta átvinni, ugyanakkor a keddi kereskedés során nagy lendülettel törte azt át a papír. Szeptember vége és november vége között így komoly ellenállás alakult ki, az árfolyam pedig 500 euróig is leszúrt, nem kizárt így, hogy egy 100 eurós sáv alakul majd ki, s a 700 eurós szintet is megcélozhatja a papír. Nyilván van persze kockázat is a sztoriban, hiszen ilyen emelkedések után a korrekciós esélyek is megnövekednek, a támaszokat tehát emiatt 600 eurónál érdemes figyelni.

Fotó: SWEN PFORTNER / AFP

Az üzleti teljesítmény eközben igen erős a cégnél, tavaly már sikerült 260 millió eurós profitot is elérniük, ami 10 százalék feletti nyereséghányadot jelent. Ez az idei évben akár 500 millió euróra is erősödhet, ami már majdnem 15 százalékot jelentene, ráadásul a bevételek az elemzők szerint a következő években még ennél is tovább erősödhetnek.

Az idei évre várt 3,4 milliárd euró után egyébként 5 milliárdra bővülhet hamarosan a bevétel, és pár éven belül az 1 milliárd eurós profit is elérhető lehet. A folyamatosan pozitív készpénz termelés miatt így továbbra is izgalmas maradhat a cég.

A Sartoriust persze egy ideje már felfedezték a befektetők, ez az árazási szintekből is jól látható, mivel bőven 70 feletti a cég 12 havi előretekintő P/E rátája, noha a korábbi csúcsoktól még messze található. Az viszont tény, hogy gyorsan növekvő iparág dinamikus szereplője a vállalat, és persze az is komoly fegyvertény, hogy már most is bőven nyereséges cégről van szó, ami a befektetői bizalmat csak még tovább erősítheti.

Nem véletlen tehát, hogy a Sartorius már most is az egyik legjobban szereplő német papír az utóbbi időszakban a tőzsdén, ha pedig a sajnálatos negatív hírek a járvány kapcsán nem kezdenek ritkulni, alighanem a befektetők is inkább az ehhez hasonló cégeknek szavaznak majd nagyobb bizalmat.

STRATÉGIA omikron variáns koronavírus egészségügyi szektor laboratórium Sartorius
Kapcsolódó cikkek