Felfüggesztették a kereskedést a török tőzsdén pénteken, miután az országot sújtó devizaválság a kötvénypiacról a részvénykereskedésre is átterjedt.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

A Borsa Isztambul azért szakította meg rövid időre a működését, mert a BIST 100 nevű vezető index 5 százalékkal esett. Az újraindítás után azonban további 8 százalékkal alacsonyabb értékről indult a kereskedés.

A kiárusítást a devizaválság eszkalálódása váltotta ki, a török líra ugyanis további 7 százalékkal, új történelmi mélypontra esett. Pénteken már 17 lírát kellett adni egy dollárért. Csütörtökön ugyanis a török központi bank a várakozásoknak megfelelően 15 százalékról 14 százalékra csökkentette az egyhetes irányadó repókamatlábat a több mint 20 százalékos éves ellenére. A legutóbbi csökkentéssel a monetáris hatóság szeptember óta 500 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatlábat.

A líra értéke idén eddig a felére csökkent a dollárhoz képest a sorozatos kamatcsökkentések következtében. A Financial Times (FT) azzal magyarázza a krízist, hogy az infláció és a kamatszint közötti összefüggést el nem fogadó Recep Tayyip Erdogan államfő egyre szorosabb ellenőrzés alá vonta a központi bankot.

Az isztambuli jegybank teljesen elvesztette az irányítást az események fölött

– mondta az FT-nek Timothy Ash a BlueBay Asset Managementtől.

A eközben leállította a török kötvényekkel kapcsolatos repóügyleteket is, mivel a 10 éves hozama pénteken 0,3 százalékponttal, 21,5 százalékra emelkedett.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

A líra zuhanását látva a Török Köztársaság Központi Bankja (CBRT) – decemberben immár ötödik alkalommal – ismét intervencióra szánta el magát pénteken, amely során dolláreladásokkal próbálta meg megfékezni az elszabaduló árfolyamot. A bejelentést követően a török líra némileg erősödött a dollárral szemben, 17,142 dollár/líráról 16,5645-ig. A korábbi 4 beavatkozás alkalmával a bank eddig összesen 4 milliárd dollárt dobott piacra.