A világ második legnagyobb bányavállalata, az angol-ausztrál Rio Tinto elengedi a mongol állami beruházó 2,4 milliárd dolláros adósságát, hogy mielőbb megkezdhesse a termelést az Oyu Tolgoi projekt, mely 2030-ra a világ negyedik számú rézbányája lehet. Ám az eredetileg 2020-ra tervezett bányanyitás leghamarabb jövőre valósulhat meg. A késedelmes bányanyitás azzal magyarázható, hogy Mongólia ugyan évtizednél hosszabb ideje folytat külszíni fejtést a körzetben, de a rézvagyon jelentősebb része csak mélyműveléssel érhető el, s a földalatti bányajáratok kialakítása közel 7 milliárd dolláros beruházás, melyből már 5 milliárd dollárt elköltöttek. És még épp csak megpillantották az alagút végét.

Fotó: MARK RALSTON / AFP

A költségmegosztásról évek óta vitázik a Rio Tinto a partner állami vállalattal és a mongol kormányzati tisztviselőkkel. Amíg a bányavállalat a geológiai nehézségekkel magyarázta a késlekedést, addig a mongol fél a finanszírozási problémákra hivatkozott. Kedden végre sikerült mindkét fél számára elfogadható megállapodásra jutni. A mostani lépés jelentőségét hangsúlyozta Jakob Stausholm, a Rio Tinto vezérigazgatója, aki úgy fogalmazott: egy ekkora projekt mérete és összetettsége összehangolt döntéseket igényel, s eddig éppen ez az összhang hiányzott, ám most megkaptuk a szükséges engedélyeket a következő beruházási szakasz megvalósítására.

Elemzők szerint a Rio Tinto feláldozta a profit egy részét a projekt érdekében, melynek jelentőségét mutatja, hogy 10 éves távlatban a mongol Türkiz-hegy adhatja a vállalat réztermelésének egyharmadát.

Fontos precedenst teremthet az ágazatban a mostani megállapodás, ami más országokban is felélesztheti az „erőforrás nacionalizmust” – vélik az RBC Capital elemzői.

A magas nyersanyagárak ugyanis felbátorítják a természeti kincsekben gazdag országokat, hogy a korábbinál nagyobb részt kérjenek a bányászati nyereségből.

Chilében a törvényhozók már tárgyalnak a rézjövedék emeléséről. Indonéziában a kormányzat a nyersanyag részleges tilalmát és a nikkel tarifájának emelését szorgalmazza. A Rio Tinto sem csupán a mongóliai kihívással néz szembe. Szerbiában a társadalmi tiltakozások tiltakozások miatt nemrég visszavonták a Jadar lítium projekt engedélyét.