Minden tekintetben rekordévet zárt tavaly az AutoWallis Nyrt., annak ellenére, hogy az időszakot jelentősen terhelték az elhúzódó koronavírus-járvány és az autóipart sújtó csiphiány negatív hatásai – értékelte a tavalyi eredményt Müllner Zsolt, az autós társaság elnöke. 

Az AutoWallis árbevétele több mint a duplájára, 195 milliárd forintra ugrott 2021-ben ami az értékesítés hazai és régiós piaci átlagát meghaladó organikus növekedés mellett a 2020-ban végrehajtott akvizíciós növekedésnek volt köszönhető. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat nagykereskedelmi üzletágában közel triplájára, 110,9 milliárd forintra, míg a kiskereskedelmi üzletágában 69 százalékkal, 84,1 milliárdra emelkedett az árbevétel. A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél kisebb mértékben, 117 százalékkal 167,5 milliárd forintra nőtt, ezzel fedezet termelése 12,6-ről 14,1 százalékra növekedett. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A pozitív trend elsősorban annak volt köszönhető, hogy a csoport sikeres és hatékony árazási politikát tudott érvényesíteni egész évben az új és használt autók beszerzése, valamint az értékesítés területén egyaránt. Az igénybe vett szolgáltatások értéke 124 százalékkal bővült, amelynek fő oka az Opel és SangYong importőri tevékenységhez kapcsolódó logisztikai költség növekedése. 

A menedzsment megítélése szerint az eredményességet legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, 

az EBITDA az előző évi közel három és félszeresére, 7,8 milliárd forintra ugrott, ami jelentősen meghaladja a tavaly frissített stratégiában előre jelzett 5,5-6,2 milliárdos értéket. 

A vállalat teljes átfogó eredménye az előző évi veszteség után 3,2 milliárd forint lett, így az éves átlagos részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény 8,95 forint volt tavaly. 

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, hogy az eredményjavulás és a terveknél jobb számok oka, hogy a gyártói szállítási zavarokat a csoport tagjainak kiemelkedően jól sikerült kezelni, különösen a készletgazdálkodás területén. Emellett a hatékony árfolyammenedzsment is támogatta a piaci turbulenciák kezelését a fegyelmezett költséggazdálkodás mellett. 

A vezérigazgató kiemelte, hogy a stratégiában megfogalmazott növekedési tervek megvalósításához szükséges forrásokkal a társaság rendelkezik, melyhez fel kívánja használni a tavaly képződött nyereséget is, így 

a 2021-ben képződő 1,4 milliárd forintos osztalékalapból az igazgatóság nem javasolja kifizetését. 

Az idei tervekkel kapcsolatban Ormosy Gábor elmondta, hogy a jelenlegi információk alapján az orosz–ukrán háborúnak, illetve az Oroszországra kivetett gazdasági szankcióknak egyelőre közvetlen hatása nincs a vállalatcsoport gazdálkodására. Az AutoWallis a kelet-közép-európai régió 14 országában van jelen, ugyanakkor oroszországi és ukrajnai érintettsége nincs, továbbá 16 márkát képvisel, így tevékenysége diverzifikált, válságálló. 

Az AutoWallis terve, hogy 2025-re árbevétele a tavalyi több mint duplájára, 400 milliárd, míg az EBITDA 14 milliárd forint fölé ugorjon. Müllner Zsolt elmondta, hogy a társaság jó úton halad a stratégia megvalósításában, és azt a jelenlegi gazdasági, üzleti bizonytalanságok ellenére is megvalósíthatónak ítélik.