A szezonális- és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első negyedévben 9,8 százalékkal nőtt Szlovéniában a GDP éves szinten, míg negyedéves bázison 0,8 százalékkal erősödött, ami feltűnő lassulás az előző negyedévi 5,3 százalékhoz képest.

Az előző év azonos időszakához mérten a belföldi fogyasztás 16,6 százalékkal, a háztartások kiadásai 20 százalékkal bővültek, a beruházások volumene 12,7 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg az első negyedévben is negatívan hatott a növekedésre: az export 7,7 százalékkal, az import pedig 15,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakával összevetve, és 5,6 százalékponttal fékezte a gazdaság növekedését.

Slovenia,Flag,Brush,Stroke,,National,Flag,On,White,Background
Fotó: Shutterstock


A szlovén kormány makrogazdasági elemzésekkel és fejlesztésekkel foglalkozó hivatala (IMAD) megjegyezte: az éves növekedés nagyon alacsony bázisról indult, és a számok összhangban vannak a márciusban közzétett tavaszi előrejelzésekkel. „Sajnos a geopolitikai körülményekkel és az energiaellátással kapcsolatos bizonytalanság azóta súlyosbodott” – mondta Maja Bednas, az IMAD igazgatója.
A Banka Slovenije, az ország jegybankja szerint a várakozásoknak megfelelően alakult a negyedéves bővülés lassulása, ugyanakkor rámutatott, hogy a növekedés üteme továbbra is 0,6 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot.