A PayPal alkalmazása mostantól támogatja a kriptopénzek átutalását más digitális pénztárcákba és a tőzsdékre is, s így lehetővé válnak az informatikai hálózat végpontjai közötti (peer-to-peer) átutalások és a brókercégek által végzett tranzakciók is – közölte a cég kedden. A bitcoint, ethereumot, casht és litecoint eddig is adhatták-vehették a felhasználók, ám ezeknek a kriptoknak az átutalása egy másik felhasználónak vagy a tőzsdére eddig nem volt lehetséges.

bitcoinos nagy emelkedést valószínűsítenek befektetők Bitcoin rocket launcher, cryptocurrency concept. The growth rate of the gold coin for designers and breaking news. Gold piece appreciation in the form. 3d render
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a vállalat nem számít fel díjat a PayPal-felhasználók közötti kriptotranszferekért. A PayPal-on kívüli átutalásokért  ugyanakkor hálózati díjat kell fizetni, amely a tranzakciók feldolgozásáért a blokkláncok, például az ethereum vagy a bitcoin üzemeltetőinek jár.

A PayPal emellett díjat számít fel a kriptokereskedésért, és a kriptok és a dollár közötti tranzakciók árfolyamkülönbözetén is keres.

Az új szolgáltatásoknak sokkal versenyképesebbé kell tenniük a PayPal-t más, teljes funkcionalitást kínáló kriptotárcákkal, köztük a Metamask és a Coinbase Global tárcáival szemben.

A PayPal más módon is nyomul a kriptofronton. Alkalmazásának felhasználói mostantól átválthatják kriptokészleteiket készpénzre, amikor online áruházakban vásárolnak. A vállalat Venmo hitelkártyájának felhasználói szintén vásárolhatnak kriptot a kártyás vásárlásokból származó készpénz-visszatérítésből.

Proaktívak vagyunk mindazzal kapcsolatban, ami a digitális dollár és a DLT [elosztott főkönyvi technológia] világába való átmenet során történhet

mondta Dan Schulman vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredménybeszámolóján áprilisban.

A Pay Pall az Apple fizetési szolgáltatásainak megjelenésével párhuzamosan hozza ki sorra kripto-kezdeményezéseit. Az iPhone-gyártó hétfőn közölte, hogy az Apple Pay-en keresztül "buy now pay later" (BNPL), azaz halasztott fizetést lehetővé tévő szolgáltatást kínál, hasonlóan a PayPal, az Affirm, a Block és más cégek által most kínált BNPL-szolgáltatásokhoz.

Mindegyik fintech cég úgynevezett szuperalkalmazássá szeretne válni, vagyis olyan digitális pénztárcává, amelyek a peer-to-peer átutalásoktól kezdve a megtakarításokig, vásárlásokig, hitelkártyákig és egyéb fogyasztói pénzügyi szolgáltatásokig mindent kezelni tudnak.

A PayPalnak minden bizonnyal jól jönne egy kis lökés a kriptoktól, hiszen eléggé megdöbbentette a Wall Streetet, amikor februárban feladta növekedési céljait, 

aminek következtében részvényei két nap alatt 30 százalékot veszítettek értékükből.

A konszenzusos becslések szerint a vállalat tranzakcióinak éves szintű növekedése idén várhatóan 11,9 százalék lesz, szemben a 2021-es 17,5 százalékkal. A Wall Street úgy látja, hogy az aktív számlák idén mindössze 2,7 százalékkal, 437,5 millióra nőnek, ami a 2021-es 13 százalékos bővülésnek csupán árnyéka lenne.,

A PayPal alkalmazásain keresztül történő teljes fizetési forgalom idén várhatóan 14,4 százalékkal 1400 milliárd dollárra nő, 

míg 2021-ben 33 százalékkal, 1250 milliárd dollárra gyarapodott.

A lassuló növekedés súlyosan érinti a PayPal bevételeit és eredményeit, nem is beszélve a részvényeiről. Az elemzők arra számítanak, hogy a bevételek idén 11,5 százalékkal, 28,2 milliárd dollárra híznak, ami szintén elmarad a 2021-es 18 százalékos emelkedéstől. A profit várhatóan 15,6 százalékkal, részvényenként 3,88 dollárra csökken. A FactSet célárkonszenzusa eközben a 2021. decemberi 272 dollárról 116 dollárra esett vissza. A PayPal-részvények idén 53 százalékkal zuhantak estek, és több mint 70 százalékkal olcsóbbak, mint 310 dollár körüli éves csúcsértékük. A kedd délután 1,2 százalékkal, 87,80 dollárra drágult.